Köyhillä mailla ei varaa evakuointeihin - Tuhannet siirtotyöläiset loukussa Libyassa

- Ulos ei ole menemistä. Mielenosoittajat ampuvat kaikkea, mitä näkevät. Meillä ei ole rahaa tai ruokaa. Olemme nääntymässä nälkään. Te ette voi edes käsittää, kuinka vaarallinen tilanne on, valittaa Kabir Hossain.

Hossain, 24, kuuluu vajaan 20 bangladeshilaisen rakennustyöläisen ryhmään, joka kyhjöttää piilossa libyalaisella aavikolla. Kun ampuminen alkoi, Hossainin työnantaja pakkasi tavaransa ja neuvoi työläisiä lähtemään äkkiä maasta.

Vierastyöläisiä auttava Garry Martinez sanoo saavansa samanlaisia raportteja päivittäin sadoilta työläisiltä.

- He ovat peloissaan, aivan paniikissa, nälissään ja hyvin, hyvin väsyneitä. He anovat apua.

Migrate International -järjestöä johtava Martinez kertoo filippiiniläisistä sairaanhoitajista, jotka heiluttavat aina ulos mennessään Filippiinien lippua, jotta heitä ei ammuttaisi.

Hän kertoo myös liki 150 rakennusmiehestä, jotka odottavat apua lähellä Tunisian rajaa. Ja sadoista muista, jotka odottavat ja toivovat.

Bangladesh ei tee mitään

Filippiinit ilmoitti taannoin evakuoivansa noin 13 000 kansalaistaan Libyasta laivoilla ja lentokoneilla. Aikataulua ei kuitenkaan kerrottu, mikä sai Martinezin raivoihinsa.

- Hallitus toimii liian hitaasti. Jo yhdeksän päivän ajan väkivalta on vain kiihtynyt kiihtymistään, mutta mitään evakuointisuunnitelmaa ei ole.

Filippiinien presidentin Benigno Aquinon mukaan arvostelu ei ole oikeutettua.

- Meidän mahdollisuutemme ovat rajoitetut. Jos olisimme rikas maa, kuten Yhdysvallat, meillä varmaan olisi konsulaattejakin joka paikassa, Aquino puuskahti.

Kabir Hossainin ja hänen 50 000 Libyassa olevan maamiehensä tilanne näyttää vieläkin surkeammalta. Bangladesh ei toistaiseksi ole ilmoittanut mistään evakuoinneista. Ulkoministeriön edustaja Syed Masud Khandker tyytyi eilen toteamaan, että hän "toivoo siirtotyöläisten pääsevän turvaan".

Migrants Forum Asia -järjestön edustajan William Goisin mukaan rikkaiden teollisuusmaiden tulisi evakuoida myös siirtotyöläisiä, ei vain omia kansalaisiaan.

- Kriisitilanteessa ketään ei saisi syrjiä kansalaisuuden perusteella.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat