Köyhät ritarit: Ranskalainen jälkiruokaherkku, pithivieres

Nicolas Thieulon valmisti perjantain Köyhät ritarit -jaksossa jälkiruoaksi mantelilla maustetun ranskalaisen jälkiruoan, pithivieresin. Tuo ranskalainen keittiö kotiisi tällä reseptillä.

  • 600 g voitaikinaa
  • 150 g mantelijauhetta
  • 150 g tomusokeria
  • 150 g voita
  • 2 munaa
  • 2 rkl tummaa rommia
  • 1 keltuainen
  • 1 rkl maitoa tai vettä
  • tomusokeria

Sekoita mantelijauhe ja sokeri kulhossa. Vaahdota huoneenlämpöinen voi isossa kulhossa ja sekoita joukkoon manteliseos, munat ja rommi.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli ne kiekoiksi (halkaisija 30 cm, käytä mittana esim. lautasta).

Siisti reunat lautasen muotoa hyödyntäen siten, että terävä veitsi liikkuu lautasen ulkoreunoja pitkin pystysuorasti taikinaa kohti. Näin taikina nousee tasaisesti uunissa.

Nosta toinen taikinakiekko leivinpaperilla peitetylle pellille. Levitä manteliseos siten, että reunoille jää sentin alue tyhjäksi. Kostuta reuna vedellä ja nosta toinen taikinalevy päälle.

Käännä työpöytää vasten ollut puoli ylöspäin. Painele taikinoiden reunat tiivisti yhteen ja tee piiraan reunaan sentin välein pieniä viiltoja.

Voitele keltuais-maitoseoksella, mutta älä päästä munaa valumaan reunojen yli, muuten piiras ei kohoa tasaisesti. Tee vielä pintaan veitsellä reunasta keskustaan päin kaarevia koristeraitoja.

Paista 210-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Ripottele pinnalle tomusokeria ja paista vielä viisi minuuttia kunnes pinta on kiiltävä ja hieman karamellisoitunut. Tarjoile heti.

Resepti: Nicolas Thieulon

Lue myös:

    Uusimmat