Mainos

Köyhät maat kitkeriä Puolan ilmastokokouksen tuloksista

Kehitysmaat syyttävät rikkaita maita kitsaudesta kansainvälisten ilmastoneuvottelujen päätyttyä Puolan Poznanissa. Köyhien maiden mukaan rikkaat eivät halunneet panostaa tarpeeksi rahastoon, jonka tarkoituksena on auttaa kehitysmaita selviytymään ilmastonmuutoksen mukanaan tuomista myrskyistä, tulvista ja kuivuudesta.

Kokouksen isäntämaan Puolan ympäristöministeri Maciej Nowicki puolestaan sanoi pitävänsä sopeutumisrahastoa Poznanin suurimpana saavutuksena. Rahasto on alkuun vain 80 miljoonan dollarin (60 miljoonan euron) suuruinen, mutta vuoteen 2012 mennessä summa voi nousta 300 miljoonaan dollariin. Maksut rahastosta voidaan aloittaa ensi vuonna.

Kehitysmaiden mukaan rahaston pienuus on huono enne matkalla kohti vuoden kuluttua pidettävää Kööpenhaminan ilmastokokousta. Kokouksessa on määrä sopia Kioton sopimuksen jatkosta.

- Olemme valtavan surullisia ja pettyneitä, kuvaili Kolumbian ympäristöministeri Juan Lozano neuvottelujen tuloksia.

- Pakko sanoa, että tämä on yksi surullisimmista hetkistä kaikkina näinä vuosina, Intian edustaja Prodipto Ghosh tunnusti lisäten, että hän on osallistunut YK:n ilmastokokouksiin 12 vuoden ajan.

Sopu etenemisestä kohti Kööpenhaminaa

Hallitukset sopivat Poznanissa työohjelmasta, jonka avulla on tarkoitus edetä kohti Kööpenhaminan kokousta. Merkittävimmissä asiakysymyksissä, kuten päästöjen vähentämisessä, ei kuitenkaan saavutettu ratkaisevaa edistystä. Monet odottavat Yhdysvaltain vallanvaihtoa eli Barack Obaman astumista George W. Bushin tilalle.

Länsimaiden edustajat kuvailivat silti 189 maan neuvotteluja myönteisin sanankääntein. Ympäristöryhmien kommentit olivat kirkerämpiä.

- Olemme valtavan pettyneitä tuloksiin täällä, sanoi Stephanie Tunmore Greenpeacestä.

- Tilannekatsaus ei ole vaikea. Mitä saimme aikaan vuonna 2008 - eipä juuri mitään.

Kaksi viikkoa kestänyt YK:n ilmastokokous päättyi varhain tänään.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.