Köyhät maat jätetty pulaan

Kansainvälisten kansalaisjärjestöjen vuotuinen kehitysapuraportti moittii teollisuusmaita siitä, etteivät ne täytä omia sitoumuksiaan köyhiä maita kohtaan.

Torstaina julkistetun raportin mukaan OECD-maiden yhteenlaskettu kehitysyhteistyö on suhteellisesti vähimmillään sitten vuoden 1950. Apu oli viime vuonna enää 0,25 prosenttia teollisuusmaiden kansantuotteesta, vaikka tavoitteena on 0,7 prosentin osuus. Pohjoismaista Ruotsi, Norja ja Tanska ylittivät tavoitteen. Kaikkien niiden kehitysapu oli yli 0,8 prosenttia BKT:sta. Suomen kehitysapu 1996 oli 0,34 prosenttia kansantuotteesta.

OECD:n on itse asettanut päämääräkseen köyhyyden puolittamisen vuoteen 2015 mennessä. Lisäksi kansalaisjärjestöjä huolettaa se, että esimerkiksi vuonna 1995 vain neljännes avusta suuntautui kaikekin köyhimmille maille. Sen sijaan Itä-Euroopan maiden ja paremmin menestyneiden kehitysmaiden saama apu on lisääntynyt kymmenisen prosenttia.

Suunnan ei uskota muuttuvan

Järjestöt eivät näe viitteitä siitä, että kehityksen suunta olisi kääntymässä ja rikkaiden halukkuus kehitysapuun lisääntymässä. Raportti kertoo myös kehitysapuun ja kaupankäyntiin liittyvistä epäkohdista. Ironisena esimerkkinä mainitaan esimerkiksi burmalaisille pakolaisille Sveitsin avustuksella rakennetut leirit, joita vastaan Burman hallituksen joukot ovat hyökänneet Sveitsistä ostetuilla sotilaslentokoneilla.

Raportin toteuttamisessa on ollut mukana kolmisenkymmentä järjestöä ympäri maailman. Suomalaisena osapuolena on ollut Kehitysavun palvelukeskus Kepa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat