Köyhänkin on asuttava – vaikka hautausmaalla

El Salvadorissa Colinasin kylän kiviaidan takana kanat kaakattavat, koirat haukkuvat ja narulla roikkuu pyykkiä. Yhteisössä asuu viitisenkymmentä perhettä – ja 30 000 kuollutta sielua. Kylä on rakennettu hautausmaalle.

Ensimmäiset hökkelit Antiguo Cuscatlanin kaupungin hautausmaalle kohosivat jo 1930-luvulla. Asukkaita ei ole häädetty pois, vaikka rakentaminen kalmiston keskelle ei olekaan laillista.

Viranomaiset ovat tarjonneet asukkaille asuntoja toisista kaupungeista, mutta suurin osa haluaa jäädä. Heidän perheensä ovat asuneet hautausmaalla sukupolvien ajan. Uusia asukkaita tulee harvakseltaan.

Kummalliseen asuinpaikkaan heidät pakottaa köyhyys. Antiguo Cuscatlanin kaupunki on maan rikkainta aluetta, jossa mikä tahansa muu asunto on aivan liian kallis kirvesmiehinä ja tehdastyöläisinä elantonsa ansaitseville asukkaille.

– Köyhänkin täytyy asua jossain, sanoo Ervin Maldonado.

Laajentaessaan hökkeliään hän kaivoi vahingossa esiin luita.

– Eläviä täytyy pelätä, ei kuolleita - niihin tottuu. Yhtenä päivänä veimme kynttilöitä haudoille, Maldonado kertoo.

Kylän rauhallisuutta kehuvat muutkin asukkaat. Colinasissa ei heidän mukaansa ole väkivaltaa, toisin kuin esimerkiksi läheisessä pääkaupungissa San Salvadorissa, jossa on suhteellisesti koko Latinalaisen Amerikan korkeimmat murhaluvut.

Niin kauan kuin viranomaiset eivät tuo hautausmaalle puskutraktoreita, lapset kasvavat ja perustavat omia perheitään ja kyläyhteisö jatkaa elämäänsä.

(MTV3 - AP)

Lue myös:

    Uusimmat