Mainos

Kovan linjan puolueet vahvoilla Pohjois-Irlannissa

Pohjois-Irlannin itsehallintoparlamentin vaaleissa on ratkennut noin pulolet 108 paikasta.

Pohjois-Irlanti, kartta, Union Jack

Ensimmäiset vaalitulokset ovat ennustaneet kovan linjan puolueille menestystä Pohjois-Irlannin itsehallintoparlamentin vaaleissa.

Kun liki puolet kaikkiaan 108 paikasta oli ratkennut, pastori Ian Paisleyn johtama Demokraattinen unionistipuolue (DUP) oli saanut 20 edustajaa itsehallintoparlamenttiin. Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittinen siipi Sinn Fein oli saanut parlamenttiin 13 edustajaa, kun taas sovittelevampaa linjaa edustava sosiaalidemokraattinen työväenpuolue (SDLP) oli saanut kolme paikkaa.

David Trimblen johtama maltillinen Ulsterin unionistipuolue (UUP) oli varmistanut vain 12 paikan edustuksen parlamentissa.

Mikäli tilanne säilyy samansuuntaisena ääntenlaskun edetessä, itsehallinnon elvyttäminen saattaa osoittautua mahdottomaksi, sillä Paisley ja hänen puoluetoverinsa ovat aiemmin kieltäytyneet ehdottomasti yhteistyöstä Sinn Feinin kanssa.
Sekä Britannia että Irlanti tukivat vaalien alla Pohjois-Irlannin maltillisia puolueita. Niiden voiton myötä itsehallinnon palauttamisesta olisi voitu päästä neuvottelemaan ilman viiveitä.

Vakivaltaisuudet jatkuneet yli 30 vuottaYhdysvaltain painostuksesta vuonna 1998 solmittu ns. pitkänperjantain sopimus lopetti pääosin Pohjois-Irlannin 30 vuotta jatkuneet väkivaltaisuudet. Sopimuksessa määritelty katolilaisten ja protestanttien yhteinen itsehallinto on kuitenkin ollut jäissä jo toista vuotta, ja maakunta on Britannian suorassa hallinnassa.

Pääosin katolilaisista koostuvat tasavaltalaiset haluaisivat liittää Pohjois-Irlannin osaksi Irlantia. Unionistit ovat puolestaan pääosin protestantteja ja haluavat säilyttää maakunnan brittihallinnon alaisuudessa.

Kolmisen vuosikymmentä kestäneissä levottomuuksissa kuoli yli 3600 ihmistä. Väkivaltaisuuksien vähentyminen ei kuitenkaan ole lopettanut alueen väestön syvää jakautumista kahteen vastakkaiseen leiriin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.