Kovaa peliä Kremlissä

Presidentti Boris Jeltsin lähti keräämään voimia Valdain järvialueelle Moskovan luoteispuolelle kesken Kremlissä jatkuvan valtataistelun ja juuri, kun Tshetshenia oli roihahtamassa uudelleen ilmiliekkeihin.

Jeltsin on tehnyt katoamistemppuja ennenkin - ja juuri silloin kun Tshetshenian ruutitynnyri on ollut räjähtämäisillään - mutta hänen päätöksensä vetäytyä lepoon vain pari päivää ennen Venäjän tshetsheenisisseille antaman määräajan umpeutumista loi Moskovaan vaarallisen valtatyhjiön.
-Kun Jeltsin on poissa, tuntuu kuin kukaan ei olisi ruorissa, sanoi eräs länsidiplomaatti.

Jeltsinin poissa ollessa ei ole selvää, kuka vastaa Venäjällä turvallisuusasioista. Jeltsinin avustajat ovat kiistäneet kiistämästä päästyäänkin, että Jeltsin olisi sairas tai että hän olisi jo ollut sydänleikkauksessa.

Sevodnja-lehti kehotti tänään Jeltsiniä palaamaan Moskovaan, jotta kansa saisi varmuuden siitä, että kaikki on kunnossa. Jeltsin näyttäytyi julkisuudessa viimeksi virkaanastujaisissaan 9. elokuuta. Jeltsinin poissaolo on saanut monet ihmettelemään, kuka oikein on vallassa Kremlin paksujen muurien takana.

Lebedillä valtaa

Jeltsinin turvallisuusneuvonantajalla Aleksandr Lebedillä on laajat valtaoikeudet, ja Jeltsin on itse valtuuttanut hänet "palauttamaan rauhan ja järjestyksen Groznyiin". Samalla Lebedin tehtävänä on kuitenkin jatkaa rauhanponnisteluja.

Jeltsin voisi helposti itse kertoa maailmalle, mitkä Lebedin saamat määräykset oikein ovat. Tämä olisi tarpeen etenkin sen jälkeen, kun Moskovassa nousi eilen kohu Jeltsinin nimissä annettujen Tshetsheniaa koskevien asetusten aitoudesta.

Kova linja nousussa

Viime päivien tapahtumat Groznyissa viittaavat kuitenkin siihen, että kovien otteiden kannattajat ovat vahvoilla Kremlissä. Tshetsheniassa olevat venäläiskomentajat ovat valmiit käyttämään raakaa voimaa sissien murskaamiseksi.

Kenraalit Vjatsheslav Tihomirov ja Konstantin Pulinovski ovat ilmeisesti päättäneet pommittaa Groznyin raunioiksi. He syyttävät sissejä siitä, että nämä ovat käyttäneet hyväkseen viime lauantaina sovittua tulitaukoa. Tihomirov vakuutti tänään, että "kapinalliset eivät elä niin kauan että ehtisivät saada minulta vielä yhden varoituksen".

Tshetsheniassa olevia venäläisjoukkoja johtavat kenraalit kuuluvat Venäjän armeijaan ja ovat näin suoraan puolustusministeri Igor Rodionovin alaisuudessa. Rodionovia taas pidetään Lebedin luottomiehenä hallituksessa.

Sisäministeri Anatoli Kulikovilla on kuitenkin myös omia joukkojaan Tshetsheniassa. Lebed ei ole Kulikovin suosiossa etenkään sen jälkeen, kun hän yritti äskettäin saada sisäministerin erotetuksi.
-Lebed yrittää epätoivoisesti vahvistaa asemiaan, sanoo arvostetun USA-Canada-instituutin tutkija Viktor Kremenjuk.

Lebedin kovimmilla kilpailijoilla, pääministeri Viktor Tshernomyrdinillä ja Jeltsinin henkilökuntapäälliköllä Anatoli Tshubaisilla, ei olisi puolestaan mitään sitä vastaan, että Lebed niin sanotusti taittaisi niskansa yrittäessään ratkaista Tshetshenian kriisiä.
(STT-Reuter-NTB)

Lue myös:

    Uusimmat