Mainos

Kova merenkäynti kiusaa Jönköpingiä

Kaljaasi Jönköpingin hylyn noston valmistelut olivat Selkämerellä tänään pysähdyksissä kovan merenkäynnin vuoksi. Jos sääennusteet pitävät paikkansa, työt alkavat huomenna iltapäivällä uudelleen. Tanskalaisen sukellusryhmän päällikkö Paw Jakobsen kertoi, että kun tuuli on tyyntynyt joudutaan tekemään vielä pari sukellusta ennen kuin nostoon voidaan ryhtyä. Tuuli ei saa puhaltaa kahdeksaa sekuntimetriä voimakkaammin, kun nosto alkaa. Ihanteellisin nostokeli vallitsee, kun meri on aivan tyyni.

Sääennuste lupaa Selkämerelle huomisaamuksi lännen ja luoteen välistä tuulta 6-10 metriä sekunnissa. Iltapäivällä tuuli tyyntyy, ja tiistai-iltana tuulta on ennusteen mukaan enää 1-5 sekuntimetrin verran. Utu ja sumu haittaavat näkyvyyttä.

Nosturialus Pernille Diverin ja hinaaja Vituksen sijainti Selkämerellä on 20,48 astetta itäistä pituutta ja 61,03 astetta pohjoista leveyttä. Paikka on rannatonta ulappaa Rauman ja Uudenkaupungin edustalla 25 meripeninkulman päässä Raumalta. Kun 35 metriä korkea nosturi alkaa kiskoa hylkyä 65 metrin syvyydestä mudasta nostoliinojen ja vaijerien avulla, alkaa uusi arvaamaton vaihe nostoseikkailussa. Hylky painaa 70000-90000 tonnia, ja nosturin nostokyky on 115000 tonnia.

Samppanjapulloja nostettu 500

Hylyn alkoholilastin nosto on kahden ruotsalaismiehen, sukeltaja Peter Lindbergin ja merikartanpiirtäjä Claes Bergvallin kaksi vuotta kestänyt tavoite. Sään lisäksi unelmalla on toinenkin uhka. Se on raha. Nosturialuksen, hinaajan ja kahdeksan huippuammattitaitoisen sukeltajan työ hylyn yläpuolella maksaa lähes 200000 markkaa vuorokaudessa. Rahoittajat alkavat tulla vähitellen kärsimättömäksi, ellei tuloksia saada.

Hylyssä on 3000 pulloa samppanjaa, 67 tynnyriä konjakkia ja 16 tynnyriä punaviiniä. Samppanjapulloja on nostettu noin 500. Lastin arvoksi on väläytetty noin 300 miljoonaa markkaa. Onnettomuudeksi aarre on kätkettynä laivan uumeniin noin 65 metrin syvyyteen meren pohjaan vielä kolmen viikon nostotouhujen jälkeenkin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.