Kova käänne: Venäläistutkijat yrittävät pelastaa dopingista kärynneen olympiavoittajan – Vladimir Putin kehuu "painavaa" löydöstä

Venäjällä yritetään pelastaa dopingista kiinni jäänyt ampumahiihdon olympiavoittaja Jevgeni Ustjugov. Puolustuksessa vedotaan Ustjugovin geneettisiin ominaisuuksiin.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU tiedotti helmikuussa, että dopingrikkomuksen myötä Ustjugovin kaikki tulokset kaudelta 2013–14 on mitätöity. Biologisen passin tarkkailu osoitti Ustjugovin hemoglobiiniarvojen olleen epätavallisen korkeita. Ustjugov ja Venäjä ovat näin menettäneet Sotshin olympialaisten miesten ampumahiihdon viestikullan vuodelta 2014.

Ustjugovilla on kuitenkin mahdollisuus valittaa urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASiin, ja tätä mahdollisuutta hän on asianajajiensa kanssa käyttämässä. 

Ustjugovin tueksi ovat asettuneet tutkijat. Uutistoimisto Interfax kertoo venäläistutkimuksista, jotka väitetysti osoittavat, että Ustjugovin hemoglobiiniarvot olisivat luontaisesti korkeat hänen geneettisten ominaisuuksiensa vuoksi.

Venäjän tiedeakatemian molekyylibiologian Engelhardt-instituutin johtaja Aleksander Makarov vahvistaa, että data toimitetaan urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASiin. 

Makarovin mukaan Ustjugovin geeneissä havaittiin harvinaisia mutaatioita, jotka vaikuttavat hemoglobiiniarvoihin. Makarov väittää, että Ustjugovin jatkuvasti korkeat hemoglobiiniarvot johtuvat sen myötä hänen geeneistään.

Makarovin mukaan tutkimuksissa otettiin huomioon urheilijan itsensä ohella myös Ustjugovin vanhempien geenit.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiitellyt Makarovia hänen työstään Ustjugovin tapauksessa. Putin puhuu geenilöydöksestä "painavana argumenttina".

Uransa jo lopettaneella Ustjugovilla, 34, on henkilökohtainen olympiakulta yhteislähdöstä Vancouverissa 2010 ja viestipronssi samoista olympialaisista. Hän on saavuttanut myös kaksi MM-hopeaa.

Lue myös:

    Uusimmat