Mainos

Kouvolassa maanjäristyksiä

Kaakkois-Suomessa Kouvolan seudulla sattui viime yönä mitä ilmeisimmin maanjäristysten sarja, joka tärisytti rakennuksia ja helisytti ikkunoita. Suurimmillaan räjähdyksen voimaksi mitattiin 1,6 richteriä. Helsingin yliopiston seismologian laitoksen Sysmän asema rekisteröi ensimmäisen räjähdyksen kello 00.18 ja viimeisen kello 00.48.

-Kolmen suurimman räjähdyksen lisäksi havaittiin muutamia pienempiä räjähdyksiä, kertoi työpaikalleen Helsingin Teollisuuskadulle kiirehtinyt seismologisen laitoksen johtaja Pekka Heikkinen.

Räjähdyssarja sattui Kouvolan lähistöllä, karkeasti ottaen Elimäen, Anjalankosken, Iitin ja Kouvolan rajaamalla alueella.

-Alustavan analyysin mukaan kyseessä olivat siis maanjäristykset, mutta niitä täytyy vielä selvitellä vähän tarkemmin. Maanjäristysten selvittäminen kun ei ole ihan yksioikoista puuhaa, Heikkinen selvitti.

Vaikka suurimman maanjäristyksen voimaksi mitattiin 1,6 richteriä, se ei kuitenkaan ole Suomenkaan mitassa kovin voimakas.

-Meillä on mitattu jopa 3,7-3,8 richterin suuruisia maanjäristyksiä, Heikkinen kertoi.

Samanlainen järistyssarja sattui Suomessa 1950-luvulla Lapinjärvellä, joka on kohtalaisen lähellä lauantain järistyspaikkaa.

-Kaiken kaikkiaan Suomessa sattuu harvoin maanjäristyksiä, ja tietysti järistysten sarja on asia erikseen. Vuosittain Suomessa tapahtuu muutama järistys, jonka ihmiset selvästi tuntevat. Tällaisia räjähdyksiä on ollut mm. Kuusamossa ja pohjoisessa Ruotsin ja Suomen rajalla.

Rakennukset tärisivät, ikkunat helisivät

Kouvolan seudulla tunnettiin ja kuultiin viime yönä salaperäistä tärähtelyä ja räjähtelyn ääniä, joista hätäkeskus sai puolenyön jälkeen ilmoituksia. Ihmiset kertoivat rakennusten tärisseen, ikkunoiden helisseen ja olipa kirjahyllyssä olleita tavaroitakin pudonnut lattialle.
¨
Hätäkeskus tiedusteli asiasta tuoreeltaan puolustusvoimilta, VR:ltä ja lentopelastuskeskuksesta, mutta mikään niistä ei ollut räjähdysten aiheuttaja. Lisäksi poliisipartiot kiersivät yöllä alueita, mutta nekään eivät saaneet selville mitään järkevää selitystä räjähdyksille.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 10.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.