Kouluverkon työvälineet käännetty saamen kielelle

Jyväskylän yliopiston kouluverkon työvälineitä voi nyt käyttää myös saamen kielellä. Yliopiston mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun opetukseen tarkoitettuja verkkotyöskentelyvälineitä on käännetty saameksi.

Peda.net on Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksen tutkimus- ja kehittämishanke. Kouluverkko on käytössä internetin kautta jo yli sadassa Suomen kunnassa. Peda.netin johtajan Jaana Kettusen mukaan kouluverkko kehittää verkkotyövälineitä oppilaitoksille ja opettajille. Niitä käytetään perusopetuksessa, lukioissa ja aikuisopetuksessa. Saamenkieliset käyttöliittymät on toteutettu yhteistyössä Lapin lääninhallituksen sivistystoimentarkastajan Kari Torikan kanssa.

Torikan mukaan yli puolet Suomen saamelaisista asuu hajallaan varsinaisen saamelaisalueen ulkopuolella. Jotta saamenkielien opetus voidaan turvata, siihen tarvitaan uuden tekniikan tarjoamia apuvälineitä.

Nykyisin noin 150 nuorta saa opetuksen pääosin saameksi. Saamenkielisiä opetusryhmiä on Inarissa, Utsjoella, Enontekiöllä ja Sodankylässä. Eritasoista kieliopetusta saameksi annetaan noin 500:lle Suomen kansalaiselle.

Laajakaista ei ulotu sivukylille

Virtuaaliopetuksessa on Torikan mukaan edelleen käytännön esteitä, vaikka siihen juhlapuheissa suhtaudutaan myönteisesti. Esimerkiksi laajakaistayhteyksiä on vain kuntakeskuksiin. Ne eivät ulotu haja-asutusalueille.

Tekstipohjainen Peda.net pyörii vanhoilla modeemiyhteyksilläkin, mutta liitetiedostojen lataus on hidasta.

Kielen rakenne tuottaa joitakin erityisongelmia. Saamessa on seitsemän suomesta poikkeavaa kirjainta ja neljä niistä saadaan näkymään tietoverkoissa vain koodaamalla.

Saamenkielisen kouluverkon esittely löytyy osoitteesta www.peda.net/veraja/demo/kari. Saamenkielistä opetusta kehitetään myös opetushallituksen rahoittamassa Virtuaalisaame-hankkeessa: www.peda.net/veraja/saame.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat