Mainos

Kouluverkko venyy oppilasmäärien muutosten mukaan

Ehdotusta perustellaan koululaisten määrän vähenemisellä. Helsingin väestöennusteen mukaan peruskouluikäisten määrä vähenee vuoteen 2010 mennessä lähes 4500 oppilaalla.

Peruskouluikäisten määrän väheneminen muovaa kouluverkkoa eri puolilla maata. Viiden viime vuoden aikana Suomesta on vähentynyt runsaat 300 koulua.

Tilastokeskuksen mukaan peruskouluja on lakkautettu noin 40-60:n vuosivauhtia, joskin samaan aikaan on perustettu jonkin verran uusia kouluja. Viime vuonna ovensa sulki 88 koulua ja perustettiin kahdeksan koulua.

Kun aiemmin puhuttiin lähinnä kyläkoulujen lakkautuksista, on kehitys hiipinyt myös kaupunkeihin. Tänään esimerkiksi Helsinki julkisti kouluverkon tarkistusehdotuksen, jossa ehdotettiin lakkautettavaksi 20 keskisuurta koulua. Esitystä perustellaan koululaisten määrän laskulla.

- Kouluverkkotarkastelun pitää olla jatkuvaa, koska oppilasmäärät muuttuvat, selittää kehitystä johtaja Anneli Kangasvieri Kuntaliitosta.

Koulut lapsiperheiden alueille

Osin kehitys liittyy ihmisten elinkaareen. Uusi kaupunginosa houkuttelee lapsiperheitä, jolloin tarvitaan kouluja. Vuosien vieriessä asukkaat kuitenkin varttuvat. Jos väki ei vaihdu, koulutarve vähenee.

Suurissa kaupungeissa on lisäksi tyypillistä, että lapsiperheitä muuttaa pois keskusta-alueilta ympäristökuntiin. Esimerkiksi Helsingin naapurikunnassa Espoossa rakennetaan parhaillaan uusia kouluja.

- Kaikissa isoissa kaupungeissa on havaittavissa, että 6-16-vuotiaiden määrä on pienempi kuin ympäristökunnissa, Kangasvieri sanoo.

Kangasvieri arvioi, että kouluverkkotarkistukset jatkuvat tulevinakin vuosina. Pienet koulut tuskin kuitenkaan häviävät kokonaan, koska ainakin Pohjois-Suomessa se merkitsisi koulumatkojen venymistä kohtuuttoman pitkiksi. Osa kunnista houkuttelee myös lapsiperheitä asukkaikseen mainostamalla kyläkouluaan.

Selvitys: Helsingin koulutilat liian kalliita

Helsingistä on esitetty vähennettäväksi 17-20 keskikokoista suomenkielistä peruskoulua, joissa kussakin on noin 300-400 oppilasta.

Opetusviraston teettämässä selvityksessä ehdotetaan, että kaupunki luopuisi suurimmasta osasta väliaikaisia koulutiloja. Lisäksi ehdotetaan, että osa suunnitteilla olevista koulurakennuksista jätettäisiin rakentamatta.

Helsingissä on tällä haavaa yhteensä 157 peruskoulua. Niistä 131 on kaupungin ylläpitämiä.

Ehdotusta perustellaan koululaisten määrän vähenemisellä. Helsingin väestöennusteen mukaan peruskouluikäisten määrä vähenee vuoteen 2010 mennessä lähes 4500 oppilaalla. Vuoteen 2015 mennessä vähennys nykyisestä arvioidaan lähes 8400 oppilaaksi.

Esitykset sisältyvät kouluverkon kehittämistarpeita kartoittaneeseen selvitykseen, jonka opetusvirasto tilasi Net Effect -yhtiöltä.

Kehitysjohtaja Tomi Lähteenmäki Net Effectistä kertoo, että vähentämisessä tärkeimmät kriteerit olivat tilojen määrä neliöinä ja niiden käyttökustannukset oppilasmääriin suhteutettuna. Lisäksi on otettu huomioon se, kuinka muut lähikoulut voisivat palvella alueen oppilaita.

- Suurin syy yleensä siihen, miksi koulu on päässyt ehdotukseen lakkautettavaksi kouluksi on ollut se, että siellä on joko kalliit tilat tai todellakin vajaakäyttöä tai sitten molempia.

Lähteenmäki korostaa, että Helsinki pyrkii säästämään tilojen käyttöä tehostamalla. Syntyvät arviolta 10 miljoonan euron vuotuiset säästöt on määrä käyttää opetukseen.

- Muualla päin Suomessa tilat ovat aika halpoja ja leijonaosa kustannuksista menee opetukseen ja hallintoon. Helsingissä kaikesta rahasta yli neljäsosa menee tiloihin, kertoo Lähteenmäki.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.