Mainos

Kouluväkivalta kuriin yli sadalla toimenpiteellä

Murhan ja törkeän pahoinpitelyn valmistelusta halutaan tehdä rangaistava teko. Tänään kokoontunut ministeriryhmä on pohtinut asiaa kokouksessaan, jossa käsiteltiin myös muita kouluväkivallan ehkäisemiseen tähtääviä hankkeita. Taustalla on Jokelan ja Kauhajoen kaltaisten kouluampumisten ennaltaehkäisy.

Kouluväkivallan ehkäisemiseksi on tehty tai suunnitteilla yhteensä 115 toimenpidettä. Ministeriöt kokosivat keinot tänään yhteen.

Kouluille pelastussuunnitelmat

Oppilaitosten turvallisuutta parannetaan uusimalla koulujen pelastussuunnitelmat. Koulujen uuteen turvallisuussuunnitelmaan sisällytetään myös uudet uhkat ja esimerkiksi se, kuka saa esimerkiksi liikkua koulun tiloissa. Kouluissa oppilaat suorittavat tulevaisuudessa myös turvallisuuskortin, jossa käsitellään muun muassa internetissä olevia uhkia.

Poliisi ja koulut yhteistyöhön

Koulujen ja poliisin yhteistyötä lisätään muun muassa nimeämällä kouluille "omapoliiseja". Myös koulukiusaamista halutaan vähentää ja lisäksi on suunnitteilla rahaa lasten ja nuorten mielenterveystyöhön.

Poliisi valvoo internettiä tehostetusti ja tarkoituksena on perustaa poliisille kymmenen uutta virkaa tähän tehtävään. Keskusrikospoliisi pitää yllä vihjepuhelinta ja sähköpostikanavaa, joiden kautta poliisille voi ilmoittaa internetissä kohtaamistaan, mahdollisista uhkista.

Koulu-uhkaukset jatkuvat edelleen

Koulu-uhkauksia on tullut pelkästään Kauhajoen jälkeen jo 245 kappaletta ja niiden osalta pidetään nollatoleranssia, eli kaikki uhkaukset ilmoitetaan poliisille.

- On tietysti eri perusteita, millä näitä uhkauksia tehdään. Niitä tehdään ajattelemattomuuttaan, jopa huonona vitsinä, mutta käytännössä myös ihan vakavalla mielellä. Siksi on erittäin vaikea puuttua niihin perinpohjaisiin syihin. Tämän eteen tehdään kuitenkin jatkuvasti töitä koulussa ja poliisin toimin, sanoo sisäministeri Anne Holmlund (kok.)

Seuraavan kerran turvallisuusasiat ovat esillä kahden viikon päästä, kun Jokelan koulusurmien tutkintalautakunnan raportti luovutetaan oikeusministerille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.