Mainos

Koulutusvakuutuksesta muhimassa kunnon riita

Hallituksessa muhii lihava riita työttömien koulutuksen tuesta. Pääministeri Paavo Lipponen otti tyytyväisenä vastaan niin sanottua koulutusvakuutusta selvittäneen työryhmän muistion, mutta valtiovarainministeri Sauli Niinistö piti esitystä kalliina, eikä löytänyt muutoksille maksajia. Työnantajapuoleltakaan ei juuri hurrata uudelle esitykselle.

Selvitysmiesten Kalevi Kivistön ja Tuulikki Petäjäniemen ehdottama koulutusvakuutus toisi tulevina vuosina yli kahden miljardin markan lisämenot, joita katettaisiin mm. palkansaajien uudella koulutusverolla.

Selvitysmiehet väläyttävät myös työttömyyskassamaksujen nostoa ja työttömyysturvan porrastamista niin, että ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan tulisi 20 prosentin leikkaus 130 työttömyyspäivän jälkeen.

Lipponen lupaa nopeaa jatkokäsittelyä

Pääministeri Lipponen lupaa uudelle koulutusvakuutukselle nopeaa jatkokäsittelyä asiaan liittyvistä erimielisyyksistä huolimatta.

Lipponen sanoi mietinnön luovutustilaisuudessa, että jatkovalmistelussa on nyt tehdyn ehdotuksen pohjalta saavutettava yhteisymmärrys yli hallinnonalojen ja erilaisten eturistiriitojen.

Lipposen mukaan hallitus vastaa siitä, että työttömien koulutusmahdollisuuksien parantamisessa ei tarpeettomasti viivytellä.

Niinistö torjuu koulutusveron

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö on eri linjoilla kuin Lipponen. Niinistön mukaan poliittisessa keskustelussa on oltu melko yksimielisiä verokiilan eli työnantajan maksamien kustannusten ja palkansaajan käteen jäävän tulon erotuksen kaventamisesta.

Toisin sanoen koulutusvakuutukseen ei hänen mielestään löydy rahaa sen kummemmin työnantajilta kuin palkansaajiltakaan.

Työnantajat: Turha ja kallis

Myös työnantajapuoli suhtautuu ehdotukseen nihkeästi. Teollisuuden TT sekä Palvelutyönantajat torjuivat koulutusvakuutuksen tarpeettomana ja kalliina. Lisäksi se työnantajien mielestä kohtelee työttömiä epätasa-arvoisesti.

Palkansaajapuolella kavahdettiin selvitysmiesten väläyttämää työttömyysturvan leikkausta eli 20 prosentin alennusta päivärahaan 130 päivän jälkeen.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.