Koulutussuunnitelma perää lisää tehoa oppimiseen

Koulutusjärjestelmän tehokkuuden parantaminen ja nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen ovat pääosassa koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa. Hallitus hyväksyi suunnitelman tänään.

Valtioneuvosto hyväksyi tänään pitkään valmistellun koulutusta ja tutkimusta linjaavan suunnitelman vuosille 2003-2008. Tavoitteena on tarjota koko nuorisoikäluokalle mahdollisuus koulutukseen ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Myös aikuiskoulutuksen lisäämistä pidetään tärkeänä tavoitteena. Pyrkimyksenä on myös vauhdittaa nuorten siirtymistä koulutukseen ja koulutuksesta työelämään. Opetusministeri Tuula Haataisen mukaan Suomessa on laaja ja tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä, mutta se vaatii vielä kohentamista.

-Sitä pitää trimmata niin, että se on mahdollisimman tehokas, mutta samalla myös laatua tuottava, Haatainen sanoi tiedotustilaisuudessa. Kehittämissuunnitelma toteutetaan hallituksen budjettikehyspäätösten rajoissa.

Suunnitelman taustana on tuleva väestökehitys. Koulutusjärjestelmää on kyettävä muuttamaan uusien haasteiden edessä, joita ovat esimerkiksi nuorisoikäluokkien pieneneminen ja suurten ikäluokkien siirtyminen eläkkeelle.

Koulutuspaikkoja koko ikäluokalle

Kehityssuunnitelmassa linjataan eri opinahjojen aloituspaikkamääriä, joista on käyty viime aikoina paljon keskustelua. Suunnitelman mukaan toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa vuotuinen aloittajatavoite nuorille on 45 700 paikkaa ja korkeakouluissa 44 800 paikkaa.

Yliopistojen sisäänottomääriä aiotaan leikata 700:lla. Aikuiskoulutuksen paikkamäärät taas mitoitetaan niin, että viidennes ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen aloituspaikoista suunnataan aikuiskoulutukseen. Tavoitteena on, että vuonna 2015 vähintään toisen asteen tutkinnon suorittaneiden osuus 25-29-vuotiaista nousee nykyisestä 85:stä 90 prosenttiin ja korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuus 30-34-vuotiaista nykyisestä 40:stä 50 prosenttiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat