Mainos

Opettajien määrä kuntavaaliehdokkaina pudonnut – "Moni kokenut leikkaukset ylivoimaisina"

Kuntavaaleissa näyttäisi sote-uudistuksen ansiosta tai siitä riippumatta olevan jopa enemmän sosiaali- ja terveydenhuollon edustajia ehdolla. Samalla ehdolla olevien opettajien määrä näyttäisi pudonneen, vaikka koulutuksesta ja kasvatuksesta on tulossa kesken valtuustokauden kuntien merkittävin tehtävä.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka sanoo, että moni valtuustossa istuva opettaja on kokenut koulutusleikkaukset hankalana.

– Kun saa palautetta, että miksi ei tee valtuustossa mitään ja samalla itse kokee ettei pysty leikkauksiin vaikuttamaan, niin on ristiriitaista olla päättäjänä. Se voi olla vaikuttanut, kun jotkut kokevat olevansa tosi loppu, Misukka sanoo.

Hänen mukaansa valtuustoissa opettajia on samaan aikaan syytetty oman edun ajamisesta, eikä asiantuntemusta ole aina otettu huomioon.

Kuntavaalien ehdokkaiden titteleistä löytyy sana opettaja noin 1700 kertaa, mikä on noin neljännes vähemmän kuin vuoden 2012 vaaleissa. Lastentarhanopettajan on tittelikseen ilmoittanut noin kolmannes harvempi kuin edellisissä vaaleissa.

Lukuihin pitää suhtautua varauksella, koska ehdokkaat saavat itse ilmoittaa tittelinsä, mikä voi tarkoittaa esimerkiksi koulutusta, ammattia tai eläköitymistä edeltänyttä ammattia. Lisäksi kirjoitusvirheet ja erilaiset kirjoitusasut vaikeuttavat vertailua. Vuonna 2012 ehdolla oli yli 2300 OAJ:n jäsentä, mutta nyt tarkkaa lukua ei ole vielä saatavilla.

Kuntavaalien kokonaisehdokasmäärä on pudonnut noin kymmeneksellä ja nyt listoilla on noin 33600 ehdokasta.

Soteen voi vielä vaikuttaa

Sote-uudistus tuntuu vain lisäävän sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden halua valtuustoihin, joiden on määrä menettää sote-valtansa maakunnille kesken valtuustokauden.

Sana sairaanhoitaja löytyy noin tuhannen ehdokkaan tittelistä, mikä on hieman enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa. Myös terveydenhoitajaksi ilmoittautuu useampi. Perushoitajaksi tai lähihoitajaksi itseään kutsuu yli tuhat, mikä on noin viidennes enemmän kuin viime vaaleissa. Sosiaalityöntekijöitä listoilta löytyy hieman vähemmän kuin vuonna 2012.

– Varmaan sote-muutos vaikuttaa aktiivisuuteen. Nyt asiaan voi viedä vaikuttaa, kun rakentaminen alkaa vasta heinäkuussa, ja muutoksen sisältöön ja toimintatapoihin pystyy silloin vaikuttamaan, sanoo sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

Hän muistuttaa, että sote-uudistuksen on määrä tulla voimaan vasta vuoden 2019 alusta. Lähi- ja perushoitajien liiton SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo, että liiton jäsenet ovat selkeästi aktivoituneet.

– Olemme aiemmin kehottaneet äänestämään. Olen ollut hämmästynyt, että innostus ehdolle on ollut näin suurta, Paavola sanoo.

Viimeiselle viikolle ennen vaaleja liittojen edustajilla on vielä muutama toive vaalikeskusteluihin. OAJ:n Misukka on ollut tyytyväinen keskusteluun varhaiskasvatuksesta, opetuksesta ja homekouluista, mutta haluaisi ehdokkaiden keskustelevan kuntien vastuulla olevista lukioista. Tehyn Vesivalo haluaisi keskustelua vanhustenhoidosta. SuPerin Paavolalla on yksi viesti ehdokkaille.

– Poliitikon pitää muistaa, että vaikka soten ulkoistaisi, poliittista vastuutaan ei voi ulkoistaa, Paavola sanoo.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.