Mainos

Koulutus tasoittaa iän tuomia eroja uudessa viestinnässä

Yleistyvä Internetin ja matkapuhelimen käyttö lisää vähän koulutettujen, iäkkäiden ihmisten yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Sen sijaan hyvin koulutetut ovat omaksuneet uudet viestintätavat paremmin, vaikka ikää olisi karttunutkin. Sukupuoli ei vaikuttanut viestintävalmiuksiin juuri lainkaan.

Kelan ja Turun yliopiston sosiaalipolitiikan laitoksen tutkimuksessa selvitettiin 1800 suomalaisen viestintävalmiuksia. Lisääntyvän digitaalisen viestinnän on pelätty lisäävän eriarvoisuutta ja jakavan väestön kahtia, koska kaikilla ei ole mahdollisuutta niiden käyttöön. Tutkijoiden mielestä tätä kahtiajakautumista olisi ehkäistävä järjestämällä alan kursseja heikoimmassa asemassa oleville.

Tutkimuksen mukaan ihmisten viestintävalmiuksiin vaikuttaa eniten ikä ja koulutustaso. Koulutustason noustessa ikäryhmien väliset erot kuitenkin vähenevät. Riskiryhmään kuuluvat vähän koulutusta saaneiden lisäksi myös työttömät ja lomautetut, joista yli kolmella neljäsosalla on hyvin vähän koulutusta.

Runsaalla kolmelle neljäsosalla kaikista tutkimuksessa mukana olleista 18-67-vuotiaista suomalaisista oli matkapuhelin käytössään. Nuoremmista eli 18-30-vuotiaista matkapuhelin oli peräti 88 prosentilla. Sen sijaan 61-67-vuotiaista matkapuhelin oli vain 63 prosentilla.

Internet-yhteys kotitietokoneella oli nuorimmasta ikäryhmästä runsaalla kolmanneksella. Eniten Internetiä käyttivät 35-44-vuotiaat, joista noin puolella oli Internet-yhteys kotonaan. Nuorimmassa ikäryhmässä lähes kaikilla oli käytössään ainakin yksi digitaalinen viestin. Sen sijaan vanhimmassa ikäryhmässä huonommin koulutettujen asenteetkin olivat kielteisempiä. Heitä ei uuden tekniikan tarjoamat mahdollisuudet juurikaan kiinnostaneet ja he asioivat virnaomaisten kanssa mieluummin vanhaan tapaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.