Mainos

Koulutetusta työvoimasta pulaa Venäjällä

Koulutetun työvoiman tarve on nyt Venäjällä huipussaan, ja kysyntä on nostanut palkat huimaan nousuun. Samaan aikaan monet ulkomaiset yritykset kuitenkin valittavat työnhakijoiden käytännön taitoja. Venäjällä puhutaan nyt, ettei yritysten ykkösongelma ole enää byrokratia vaan hyvän työvoiman puute.

Korkeakoulutettu moskovalainen myyntiammattilainen voi helposti tehdä suomalaisen virkaveljensä kateudesta vihreäksi. Myyntineuvottelijan palkat lähtevät kolmesta, neljästä tuhannesta eurosta - nettona käteen - eikä kattoa oikeastaan ole.

-Suurimmat palkat ovat pankki ja rahoitussektorilla. Siellä palkat saattaa liikkua 15 000 - 20 000 euron liepeillä, toteaa Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Mirja Tiri.

Kovista palkkavaateista huolimatta hakijoiden koulutus ei kuitenkaan läheskään aina riitä sellaisenaan, vaan palkkaava yritys kouluttaa työntekijät uudestaan.

- Työnhakijoiden taso suhteessa vaadittuun palkkapakettiin on nykyään vaikea yhtälö. Hyvät työntekijät ovat kalliita ja heitä on vaikea löytää, toteaa johtaja Sergei Djatshenko Market-Visiosta.

Koulutetun työvoiman kysyntä Venäjällä on jo niin kovaa, että maassa puhutaan jo työmarkkinoiden ylikuumenemisesta. Palkkojen raju nousu alkaa pian uhata yritysten kasvumahdollisuuksia. Venäjän virallinen inflaatio on ollut kahdentoista prosentin tuntumissa, mutta käytännössä palkat ovat nousseet kaksi kertaa nopeammin.

-Tietääkseni tällaista palkkakehitystä ei ole nähty lännessä. Se johtuu osaavavasta työvoimasta käytävästä kilpailusta, eli hyvät hakijat viedään käsistä. Se taas johtuu bisneksen kehityksestä etenkin suurkaupungeissa kuten Moskovassa ja Pietarissa, toteaa Ensto Rusin markkinointipäällikkö Elvira Nazarenko.

Toistaiseksi ratkaisu on löytynyt tuontityövoimasta mm. Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. Silti laskeva väestökäyrä tulee vaikeuttamaan tilannetta entisestään lähivuosina.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.