Mainos

Koulutapaturmat yleisimpiä välitunneilla

Koulussa tapahtuvat tapaturmat sattuvat useimmiten välitunneilla. Yleensä tapaturmat ovat lieviä.

Stakesin ja Kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan puolet onnettomuuksista tapahtuu välitunneilla. Välituntien tapaturmat liittyvät useimmiten leikkeihin ja peleihin. Myös oppilaiden välisissä kahinoissa otteet ovat ajoittain kovat. Suurin osa tapaturmista on kaatumisia.

Välituntien lisäksi onnettomuudet keskittyvät etenkin koulujen liikunta- sekä teknisen ja tekstiilityön tunneille. Tapaturmista useampi kuin joka kolmas tapahtui näiden aikaan. Muilla oppitunneilla haaverit ovat harvinaisempia.

Koulujen pihat usein liukkaita talvella

Tutkimuksesta selviää, että oppilaiden koulumatkat ovat oletettua turvallisempia. Vain neljä prosenttia kaikista tapaturmista tapahtui kodin ja koulun välillä. Talvisin etenkin liukkaus lisää koululaisten riskiä joutua onnettomuuteen. Valitettavan usein esimerkiksi koulupihojen suunnittelussa ja kunnossapidossa on huomioitu vain kesäolosuhteet. Muun muassa lumet jäävät usein kasoiksi leikkitelineiden alle. Näin telineet jäävät hyödyttömiksi.

Talviaikaan tapaturmia sattuu pihoilla enemmän kuin syys-lokakuussa ja toukokuussa. Myös koulumatkoihin liittyvistä tapaturmista suuri osa johtuu tutkimuksen mukaan talven liukkaudesta.

Koulujen valmiuksissa parannettavaa

Stakesin erikoistutkijan, arkkitehti Marja Kurenniemen mukaan koulujen piha-alueiden kunnossapitoa kehittämällä voi vähentää merkittävästi tapaturmia. Lisäksi kouluissa tulee kiinnittää erityistä huomiota välituntien valvontaan. Myös opinahjojen ensiapuvalmiutta ja kriisisuunnitelmia on syytä parantaa.

Tutkimuksen tulokset ja johtopäätökset perustuvat Kansanterveyslaitoksen ja Stakesin Koulutapaturmien ehkäisy -hankkeeseen, jossa oli mukana kymmenen koulua vuosina 2001-2004.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.