Mainos

Koulut saavat jatkaa ruokarukouksia

Ruokarukouksia voidaan lukea kouluissa jatkossakin. Asiasta päätti Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (AVI). Virasto antoi päätöksen asiassa, jossa oli perätty ruokarukousten laillisuutta Kokkolan, Kruunupyyn ja Pietarsaaren perusopetuksessa.

Kouluissa voidaan järjestää ruokarukouksia sekä uskonnollisia päivänavauksia, kunhan kukaan ei joudu osallistumaan niihin vastoin vakaumustaan.

Järjestelyt pitää tehdä hienovaraisesti, koska rukouksista pois jääminen saattaa vaikuttaa oppilaiden sosiaaliseen asemaan. Koulun on pidettävä vanhemmat ajan tasalla koulun uskonnollisesta toiminnasta, AVI muistuttaa.

Maaliskuussa AVI päätti, että päiväkotien ruokarukoukset voivat jatkua Seinäjoella. Vapaa-ajattelijain liitto oli kannellut asiasta.

Ruokarukoukset ovat AVI:n mukaan uskonnon harjoittamista eivätkä sen opettamista.

Opetusministeriö samoilla linjoilla

MTV:n uutisten tavoittama opetusneuvos Pekka Iivonen opetushallituksesta kertoo, että kyselyjä koulujen uskonnon harjoittamisesta on tullut myös opetushallitukseen.

- Näitä kyselyjä on meille opetushallitukseen tullut viimeisen vuoden aikana noin puolenkymmentä. Ehkä 6-7 on tarkka luku. Niissä on kysytty millainen ohjeistus asiasta on ja muuta vastaavaa.

Opetusneuvos Iivosen mukaan kyselyt ovat lisääntyneet viime vuosina.

- Parin vuoden aikana niitä on ollut ja ehkä syynä on se, että asiasta on Pohjanmaalla keskusteltu enemmän. Se on sitten noussut näkyviin ja sen seurauksena kyselyjä on tullut. Kyllä se on uusi asia parin vuoden ajalta.

Iivonen katsoo, että uskonnollisilla perinteillä on iso merkitys suomalaisessa kulttuuriperinteessä.

- Kysymys on uskonnosta, kulttuurista ja lukutaidosta sekä suomalaisen perinteen ja kulttuurin ymmärtämisestä ja sen vuosisataisen vaikutuksen sisäistämisestä omaan elämään. Oikeastaan kysymys on siitä, että pystytään näkemään, että elämään kuuluu pitempiä syvempiä arvoja, kulttuurisia, uskonnollisia arvoja, jotka on syytä pitää yllä ja säilyttää tulevaisuuteenkin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.