Mainos

Koulut alkavat – OAJ huolissaan työrauhasta

Uusi lukuvuosi alkaa useissa peruskouluissa ja lukioissa tänään tai huomenna.

Peruskoululaiset palaavat lomalta tänään muun muassa Tampereella ja Kainuun kunnissa. Huomenna peruskoulujen syyslukukausi alkaa puolestaan esimerkiksi Helsingissä ja Turussa. Jyväskylässä koulut alkavat ylihuomenna.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on huolissaan koulujen heikentyneestä työrauhasta. OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka kertoo, että opettajilta on kuulunut asiasta hätähuutoja.

– Kouluissa heilutaan kännyköiden kanssa, ei kuunnella, ei välitetä, ei kunnioiteta. Koko ajan pitäisi olla jotain kivaa ja viihdyttävää. On myös tätä haistattelua ja tietenkin valitettavasti myös ihan vakaviakin ongelmia, Misukka kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Ulkomaalaiset hämmästelevät sinuttelua

Suomi niittää mainetta Pisa-tutkimuksessa ja kouluamme kehutaan maailman parhaaksi koulutusjärjestelmäksi. Kuitenkin ulkomaalaiset hämmästyvät tullessaan vierailulle kouluihimme.

– Ulkomaalaiset hämmästelevät, kuinka täällä sinutellaan opettajia ja kuljeskellaan koulussa. Esimerkiksi Kiinassa ja Etelä-Koreassa on hyvin sotilaallinen koulukuri. On toisaalta hyvä, että meillä opetetaan myös ajattelemaan itse ja arvostetaan jokaista oppilasta yksilönä.

Nyt koulujen alkaessa Misukka toivoisi jokaiseen kotiin pientä käytöskeskustelua.

– Sellainen keskustelu olisi hyvä käydä, missä kerrotaan, ettei ketään saa kiusata ja toisia puhutellaan kunnioittavasti. Tämä auttaisi jo paljon.

Joissakin kunnissa koulutyö alkoi jo viime viikolla. Ensimmäisen luokan aloittaa tänä syksynä 59 000 lasta.

Katso OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukan haastattelu: (Huomenta Suomi 13.8.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.