Mainos

Koulusurmien tutkijoille vain välttämättömät viestitiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunta edellyttää, että Jokelan ja Kauhajoen joukkomurhien tutkintalautakunnille annetaan esitutkinta-aineistosta vain välttämättömiä tietoja luottamuksellisten viestien sisällöstä.

Valiokunta antoi lausuntonsa niin sanotusta Jokela-laista hallintovaliokunnalle tänään. Hallituksen ehdotuksessa tutkijalautakunnalle olisi annettu oikeus saada "tarpeellista" tietoa luottamuksellisista viesteistä. Perustuslakivaliokunnan mukaan tiukennus "välttämättömään" tietoon oli tehtävä, jotta lakiehdotus voidaan hyväksyä tavallisena lakina.

Lakiehdotuksessa on kyse tutkintalautakunnan oikeuttamisesta selvitystyöhön vastaavien tapahtumien ennalta ehkäisemiseksi. Perustuslakivaliokunta piti perusteltuna, että tulevaa lakia sovelletaan myös Kauhajoen tapahtumien tutkintaan.

Perustuslakivaliokunta korostaa, että perustuslaki rajoittaa tutkintalautakunnan oikeutta julkaista raportissaan täsmällisiä tietoja esimerkiksi tekijän perhe-elämästä. Valiokunta suhtautuu myös vastentahtoisesti viranomaistutkintaan median toiminnasta. Sen pitäisi siten perustua ensisijaisesti jo tehtyyn tutkimukseen Jokelan koulusurmien käsittelystä mediassa.

Valiokunta toteaa myös, että yksittäistapauksia koskevien lakien säätämistä on pyrittävä välttämään. Mahdollisuudet onnettomuustutkintalain muuttamiseksi vastaavien tapahtumien varalle olisi siten syytä selvittää.

Tulevan lain nojalla on tarkoitus selvittää tutkijalautakunnissa tapahtumien kulkua ja viranomaisten ja muiden tahojen toimia sekä tapahtumien seuraamuksia.

Lisäksi selvitetään oppilashuollon sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen ja opetustoimen ennaltaehkäisevää työtä ja viranomaisten varautumista poikkeuksellisiin tilanteisiin oppilaitoksissa.

Tutkinnassa on tarkoitus paneutua myös aselupamenettelyyn ja tiedotusvälineiden toimintaan. Niin ikään selvitetään internetin ja tietokonepelien mahdollisia vaikutuksia tekoihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.