Kouluruuasta hyvän aterian malli

Päivähoidon ja koulujen ateriat tasaavat kuntalaisten mahdollisuuksia hyvään ravitsemukseen. Kouluruokailulla on tehtävää myös nuorten yleistyvän lihavuuden torjumisessa. Muutenkin kunnan peruspalveluihin liittyvät ruokailut ovat kuntalaisille terveellisen ruuan malleja.

Laadukkaan ruuan terveysvaikutuksiin havahduttiin Jyväskylän kaupungin ruokapalveluiden laatuprojektissa, joka toteutettiin yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön ja Stakesin kanssa. Kaksivuotisen urakan tuloksena julkaistiin maan ensimmäinen kunnallisen ruokapalvelun laatukirja. Se on tarkoitettu työvälineeksi palvelujen ja eri hallinnonalojen yhteistoiminnan kehittämiseen.

Selvityksessä kävi ilmi, että Jyväskylän päiväkodeissa, kouluissa, terveydenhuollossa ja vanhusten ja vammaisten palveluissa tarjotut ateriat olivat ravintosisällöltään suositusten mukaisia. Kehittämisen varaa havaittiin vielä rasvan laadussa ja ravinnon suola- ja kuitupitoisuudessa. Myös vaihtoehtoja kaivattiin lisää asiakastyytyväisyyden parantamiseksi.

Yllättävän monet päiväkoti- ja kouluikäisten ruoka-annoksista olivat niukkoja. Etenkin lasten ja nuorten ravintotottumuksista huolestunut työryhmä kehitti avuksi malliannokset eri ikäryhmille. Vaihtelevan kokoinen joukko yläasteen ja lukion oppilaista jättää kokonaan väliin päivittäisen kouluaterian.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen Kaija Hasusen mukaan Jyväskylän ruokapalvelun laatukirja on jo otettu pohjaksi ministeriössä tekeillä olevalle päivähoidon laatuoppaalle. Jyväskylän ruokapalvelupäällikkö Sirkka-Liisa Ahonen myöntää, että ruokapalvelun merkitystä ei ole aina nähty tai arvostettu. Ahosen mukaan laatuhanke paransi ruokapalvelun imagoa ja nosti henkilöstön itsetuntoa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat