Kouluruokaan käytettävä raha vaihtelee suuresti kunnittain

Kouluruokaan oppilasta kohden käytettävä rahamäärä vaihtelee rajusti kunnittain. Ateria voi maksaa jopa puolet enemmän kuin naapurikunnassa. Suurin hintaan vaikuttava tekijä näyttää olevan ruuanvalmistuksen keskittäminen. Säästökuurit ovat tuoneet koululaisille entistä enemmän puuro- ja keittopäiviä.

Rautavaaran ateriapalvelun aamu on kiireinen. Samassa keittiössä valmistetaan päivän ruoka niin koululaisille kuin vanhuksillekin.

Vielä vuosi sitten koulukeskuksessa oli oma keittiö. Ei ole enää. Samalla tavalla on käymässä juuri nyt monessa muussakin kunnassa. Ruuanvalmistusta keskitetään, mutta lasten ruokarahaan tehostaminen ei ole tuonut lisäsenttejä.

Vastaava emäntä Elli Nuutinen:

- Ruokaannokseen käytetään noin noin 78 senttiä per oppilas.

- Minkälaista ruokaa sillä pystyy tekemään?

- Minusta ihan hyvää ja terveellistä ruokaa, sanoo Elli Nuutinen.

MTV:n kuudessa täysin erikokoisessa kummikunnassa kouluruokaan käytettävä rahamäärä vaihtelee oppilasta kohden merkittävästi.

Seinäjoella annoksen hinta on kaksinkertainen Imatraan verrattuna. Imatralla säästöt karsivat tänä vuonna leikkeleitä ja pehmeä leipä vietiin lasten suusta kokonaan.

Kuntien väliset erot näkyvät keitto- ja puuropäivien määrissä sekä hedelmien ja muiden lisukkeiden tarjonnassa.

Rautavaaralla lapset syövät lähes joka päivä samaa ruokaa kuin hoitolaitosten vanhuksetkin. Mausteita kaivataan.

MTV:n kummikunnissa vähiten rahaa kouluruokaan käyttää Imatra, 42 senttiä oppilasta kohden. Seinäjoella ja Helsingissä hinta on kaksinkertainen.

Ala-asteilla ateriaan käytetään keskimäärin 10 senttiä vähemmän rahaa kuin yläasteilla ja lukiossa.

Rautavaaralla lapset syövät lähes joka päivä samaa ruokaa kuin hoitolaitosten vanhuksetkin. Mausteita kaivataan.

Lassi Puruskainen ja Lauri Nousiainen:

- Hernekeittoon minä lisään sinappia ja en minä oikeastaan muuhun pistäkkään.

- Ja lasangneen chiliä.

Ravitsemistyöntekijä Aila Maunula:

- Nämä tietysti ois lapsille suosikkeja pizzat ja ranskalaiset ja tällaiset, että niitä ei meillä ole kovin usein.

Ruuanvalmistuksen keskittämistä perustellaan tehokkuuden lisäksi isommilla hankinnoilla ja hävikin pienentymisellä. Säästöjen vastapainoksi tulee kuljetuskustannuksia.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 14.09.2005)

Lue myös:

    Uusimmat