Mainos

Koulurauhaa ollaan parantamassa lainmuutoksella

Opettajien oikeuksia puuttua uhkaaviin koulutilanteisiin halutaan parantaa. Opetusministeriössä asia on virkamiesvalmistelussa ja perusopetuslakiin aletaan työstää muutoksia.

Opetusministeri Jukka Gustafsson (sdp) on luvannut viedä muutosesityksen eduskuntakäsittelyyn vuoden lopulla. Eduskunta päättää lainmuutoksista aikaisintaan keväällä.

Tämän aamun MTV3:n Huomenta Suomi -lähetyksessä sisäministeri Päivi Räsänen (kd)vaati opettajille parempia oikeuksia puuttua vaaratilanteisiin. Esimerkiksi nykylaki estää opettajia ja rehtoreita ottamaan oppilaalta pois vaarallisia esineitä. Muun muassa tähän Räsänen haluaa muutoksen.

Opettajat ja vanhemmat samalla asialla

Koulurauhasta on puhuttu jo pitkään. Väkivaltaisia läheltä piti -tilanteita on viikoittain eikä kouluilla ole välineitä puuttua niihin.

– Sankaritarinoita siitä, miten keskusradio tai luokkien ovien lukitusjärjestelmät ovat saaneet valppaan opettajan ehkäisemään jopa koulumurhia on loistava kuulla. Toinen totuus on se, että Suomessa on suuri määrä kouluja, joissa näitä keskusradioita ja luokkien lukitusjärjestelmiä ei edes ole, toteaa koulutusjohtaja Heljä Misukka Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:sta.

Vanhemmat ja opettajat vaatineet muutoksia jo viime kesänä

OAJ, Suomen vanhempainliitto, Suomen Rehtorit ry ja Opetus- ja sivistystoimen asiantuntijat OPSIA ry listasivat jo viime kesänä parannusesityksiä perusopetuslakiin.

Niissä esitetään muun muassa, että opettajilla ja rehtoreilla olisi oikeus ottaa oppilaalta pois turvallisuutta vaarantavat esineet. Rehtoreille haluttaisiin antaa oikeus evätä oppilaalta opetus kolmeksi päväksi. Koulu haluaisi myös oikeuden teettää oppilailla yleishyödyllisiä tehtäviä jälki-istunnon aikana.

– Me käsittelemme näitä ehdotuksia ja lukuisia muita. Parannuksia koulujen työrauhan turvaamiseksi tehdään ja esitykset ovat valmiita vuoden loppuun mennessä, kertoo ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriöstä.

Valmistelu on monen ministeriön yhteistyötä. Esimerkiksi oppilaan laukun sisällön tarkistaminen ei ole mustavalkoinen asia. Lain pitää kunnioittaa yksilön oikeuksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.