Koulunkäynti on entistä rauhattomampaa

Yli puolet opettajista sanoo uupuvansa työssään oppilaiden häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Levottomuus, häiriökäyttäytyminen ja väkivalta ovat lisääntyneet kouluissa hälyttävästi viime vuosina. Eniten ongelmat ovat lisääntyneet ala-asteilla, joissa väkivalta ja vakavampi opettajiin kohdistuva kiusaaminen myös vanhempien taholta on kasvanut. Jo yli puolet opettajista sanoo uupuvansa työssä häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Äidinkielenlehtori Anne-Maj Pitkäsen mukaan levoton elämänrytmi on omiaan vaikuttamaan myös koulussa käyttäytymiseen.

- Se on varmaan juuri se, että siellä kotona ollaan levottomia, eikä ole säännöllistä päivärytmiä tai rutiineja.

Huutelu, häirintä, kiroilu ja kiusaaminen ovat koulujen arkipäivää. Myös oppilaiden väkivallan kohteeksi joutuu vuosittain satoja opettajia - noin neljä prosenttia ammattikunnasta. Aihe on tuttu myös erityisopettaja Miia Puistolahdelle. Pahinta opettajien mielestä on keinojen puute.

-Vaikka selkeästi voidaan tietyissä tapauksissa todeta, että oppilas tarvitsisi muutakin apua, kuin sen, että opettaja jatkuvasti ojentaa häntä, niin apua ei tunnu löytyvän.

Eniten ongelmat ovat lisääntyneet ala-asteiden luokissa, joissa muutama oppilas pystyy tehokkaasti pilaamaan muiden opiskelun, eikä vanhemmiltakaan aina heru apua. Jopa viidesosa opettajista kokee joutuneensa vanhempien kiusanteon kohteeksi. Vanhempien on joskus vaikea uskoa omista lapsistaan pahaa.

Nykyiseen tilanteeseen Opettajat ehdottavat lääkkeeksi luokkakokojen pienentämistä ja erityisluokkien lisäämistä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 15.02.2006)

Lue myös:

    Uusimmat