Koulunkäynti ja soittoharrastus yhteen musiikkikoulussa

Roihuvuoressa toimiva Itä-Helsingin musiikkikoulu perustettiin viime vuonna. Peruskoulun ja soitonopetuksen yhdistävä kouluopetus syntyi halusta antaa lapsille mahdollisuus harrastaa musiikkia päivisin ja virkeänä.

Koulussa toimii tällä hetkellä 1. ja 2. luokka, mutta se laajenee vuosittain yhden luokan verran. Tällä lukukaudella soittimina ovat huilu, viulu, sello, kontrabasso, harmonikka ja kitara.
-Tärkein pääsyvaatimus on se, että on innostunut musiikista. Me korostamme kovasti lapsen omaa motivaatiota. Ei tarvitse osata soittaa kun tänne tulee, paljastaa rehtori Heikki Varis.

Rehtorin mukaan koulun perusajatus on se, että lapsi saa oppia musiikkia koulupäivän aikana, kuten muitakin aineita. Koulupäivän jälkeen musiikkiopistoon meno venyttää päiviä ja saattaa väsyttää lapsia turhan paljon.

Huilunsoiton opettaja Jaana Laasonen arvioi, että eri soittimissa on erilaisia edellytyksiä lapsille.
- Yleiset musikaalisuustestit ovat toivottavasti mahdollisimman kattavat. Ennen kaikkea ryhmätilanne kertoo aika paljon, kuinka lapset pystyvät työskentelemään täällä koulussa, jaksavatko keskittyä ja onko heillä motivaatiota.

Viulunsoiton opettaja Geza Szilvay arvioi, ettei musiikillista lahjakkuutta välttämättä heti huomaa lapsesta.
- Se voi piiloskella. Motivaatio on kaiken a ja o. Jos motivaatiota on, silloin lahjakkuuskin tulee mukaan. Tietysti lahjakkuudessakin on eri skaalat, jollakin on yllin kyllin, jollakin vähemmän. Ja tämä on opettajan velvollisuus: nostaa vähemmän lahjakkaita esiin, ja jarruttaa myös liikaa lahjakkuutta. Katson aina, että soitettava musiikki on pedagogisesti, esteettisesti ja kasvatuksellisesti arvokasta, Szilvay kertoo.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat