Mainos

Koulun päihdeohjelmalle moitteita epätasa-arvosta

Oikeusasiamies pitää Laukaan kunnan Vihtavuoren koulun päihteettömyysohjelmaa ongelmallisena tasa-arvon kannalta.

Vihtavuoren koulussa on vuodesta 1999 käytetty Selvä Sopimus -nimistä ohjelmaa, jossa oppilas sitoutuu päihteettömyyteen ylä-asteen ajaksi ja vanhemmat sitoutuvat maksamaan lapselleen viikon pituisen ulkomaan matkan tai muun palkinnon. Koulu osallistuu matkan järjestämiseen.

Asiasta kanteli äiti, joka oli närkästynyt sopimusehdoista. Äidin mielestä toimintamalli loukkaa lasten yhdenvertaisuutta, koska vanhempien varallisuus vaihtelee.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja toteaa ratkaisussaan, että Vihtavuoren koulun Selvä Sopimus -malliin liittyy tulkinnanvaraisia seikkoja. Jos ulkomaanmatka on koulun järjestämä leirikoulu, varojen keruun tulee olla oppilaille ja vanhemmille vapaaehtoista, eikä vanhempia voi vaatia maksamaan matkakuluja. Jos taas matka ei kuulu opetusohjelmaan, se pitäisi järjestää muulloin kuin koulun työaikana.

Oikeusasiamiehen mukaan koulu on mennyt Selvä Sopimus -mallissa myös pidemmälle kuin sen kasvatuksellinen tehtäväpiiri yltää. Se on antanut vanhemmille ohjeita lasten vapaa-ajan toiminnasta ja velvoittanut heitä raportoimaan koululle siitä. Huoltajilla on kuitenkin ensisijainen vastuu lastensa kasvatuksesta ja vapaa-ajasta.

Suurin osa tyytyväisiä ohjelmaan

Ohjelman vastuuhenkilö ja Vihtavuoren koulun liikunnan ja terveystiedon opettaja Timo Suominen on pahoillaan ohjelman saamasta negatiivisesta huomiosta.

- Vahvasti kylällä ollaan sitä mieltä, että tämä on hyvä juttu ja kun yksi tekee valituksen niin, minun mielestä yksi ihminen saa aika paljon valtaa. Totuus on se, että jokainen koti voi itse päättää osallistuuko tähän matkaan vai ei. Palkinto voi myös olla joku pienempi asia, joka on perheen sisällä sovittu.

Ohjelmaan mukaan lähtevät lähes kaikki yläasteen aloittavat, mikä Suomisen mukaan kertoo ohjelman suosiosta. Matkansa ajaksi oppilaat hakevat koulusta lomaa, kuten muidenkin perheen sisällä tapahtuvien matkojen takia.

Suominen on kuitenkin tiedostanut ohjelman mahdollisen epäreiluuden ja onkin ohjelman kymmenvuotisen historian aikana koettanut löytää mukaan sponsoreita.

- Olemme järjestänyt tapahtumia ja etsineet sponsoreita, jotta kustannukset matkoihin saataisiin mahdollisimman pieniksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.