Mainos

Koulun arki on maahanmuuttajaoppilaan vanhemmille usein vieras

Toisesta maasta ja kulttuurista muuttaneilla perheillä ei usein ole riitävästi tietoa, miten suomalainen yhteiskunta ja sen palvelut toimivat.

Maahanmuuttajaperheet toivovat kouluilta ja päiväkodeilta selkeämpää opastusta suomalaiseen koulumaailmaan. Suomeen muualta muuttaneet vanhemmat eivät välttämättä ymmärrä, millä tavalla heidän odotetaan esimerkiksi osallistuvan lastensa koulunkäyntiin, sanoo Väestöliiton monikulttuurisuuden asiantuntija Mina Zandkarimi.

Toisesta maasta ja kulttuurista muuttaneilla perheillä ei Zandkarimin mukaan usein ole hajuakaan siitä, miten suomalainen yhteiskunta ja sen palvelut toimivat. Päiväkotien ja koulujen opettajille haluttaisiinkin koulutusta, jotta he oppisivat ottamaan huomioon maahanmuuttajaperheiden tarpeet.

Kieliongelmien kanssa taistelevia vanhempia ei auta, että heidän eteensä tuodaan päiväkodin vanhempainillassa satasivuinen varhaiskasvatussuunnitelma. Perusasiat, esimerkiksi miten kodin ja koulun yhteistyö toimii ja kenen kanssa läksyt tehdään, pitäisi selvittää selkokielellä.

Mina Zandkarimi puhui maahanmuuttajaperheiden ongelmista seminaarissa, jossa käsiteltiin naisen asemaa monikulttuurisessa Suomessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.