Koululakien tarkentaminen loppusuoralla

Koululakeja aiotaan tarkistaa. Opetusministeriön lakiluonnoksen mukaan opettajat saisivat lisävaltuuksia hankalaksi heittäytyvän oppilaan käsittelyyn. Vaarallinen tai kohtuuttomasti häiritsevä oppilas voitaisiin ääritapauksessa poistaa luokasta tai esimerkiksi koulun juhlasta vaikka kantaen.

-Poistamisessa rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää sellaisia tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää puolusteltavina oppilaan ikä ja tilanteen uhkaavuus tai häirinnän vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen, määritellään opetusministeriön luonnostelemassa lakitekstissä.

Rehtoreille ja opettajille halutaan antaa myös oikeus evätä opetukseen osallistuminen loppupäivän ajaksi. Lisäksi määräaikainen koulusta erottaminen onnistuisi uudistuksen jälkeen nykyistä nopeammin, koska tarvittaessa päätös voitaisiin panna toimeen odottamatta valitusajan päättymistä ja valitusten käsittelyä.

Koulun velvollisuutena olisi aina huolehtia kurinpitorangaistuksen saaneen oppilaan opetuksesta. Hänelle pitäisi myös järjestää oppilashuollon eli koululääkärin, -psykologin tai -kuraattorin apua. Nykyisin laki lupaa vain, että häiriköivän oppilaan voi määrätä pois tunnilta. Opettajat ovat pitäneet epäselvänä sitä, miten he saavat taltuttaa väkivaltaisen tai opetusta estävän oppilaan.

Poissaolot seurantaan

Jos hallitus ja eduskunta hyväksyvät opetusministeriön luonnoksen, kaikissa kouluissa pitää vastedes olla järjestyssäännöt. Kouluihin pitää myös laatia suunnitelma väkivallan, kiusaamisen ja häirinnän torjumiseksi. Opetuksen järjestäjän eli yleensä kunnan tulee myös valvoa suunnitelman noudattamista. Laki velvoittaisi koulut myös seuraamaan perusopetuksen oppilaan poissaoloja ja ilmoittamaan niistä huoltajalle.

Kurinpitouudistusta on valmisteltu opetusministeriössä jo parin vuoden ajan eli siitä asti, kun ns. turvatyöryhmä kesällä 2000 esitti opettajan valtuuksien lisäämistä. Koululakeja ollaan samaan aikaan tarkistamassa muutenkin. Perusopetuslakiin kirjattaisiin oppilaiden oikeus saada maksutta "opetukseen osallistumisen edellyttämä tarvittava oppilashuolto". Tarkemmat määräykset oppilashuollon sisällöstä kuuluisivat Opetushallituksen laatimiin opetussuunnitelman perusteisiin sekä paikallisiin opetussuunnitelmiin.
Opetussuunnitelmien perusteet sekä varsinaiset opetussuunnitelmat pitäisi valmistella yhteistyössä sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa. Oppilashuoltoa pohtinut opetusministeriön työryhmä esitti keväällä, että myös lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten edustajat saisivat samanlaiset oikeudet oppilashuoltoon kuin peruskoululaisetkin. Ministeriössä tästä on luovuttu. Ainakin lukiolakiin tulisi kuitenkin säädös opiskelijahuollon tavoitteista.

Opetusministeriössä nyt laadittu muistio ja lakiluonnokset koskevat peruskoulua ja lukiota, mutta vastaavia uudistuksia valmistellaan myös ammatillisiin oppilaitoksiin.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat