Koululaisten kestävyys ja käsivoima heikentymässä

Koululaisten kestävyyskunto on laskenut ja poikien käsien lihasvoima on heikentynyt viimeisten 25 vuoden aikana. Tämänsuuntainen kehitys näkyy selvästi Lasten ja nuorten elämäntavan tutkimusyksikössä Linetissä Jyväskylän yliopistossa tehdyssä seurantatutkimuksessa.

Dosentti Heimo Nupposen tutkimus osoittaa, että kuntoerot ovat kasvaneet systemaattisesti kaikissa kuntotehtävissä vuodesta 1976 vuoteen 2001. Myönteistä kehitystä on tapahtunut puolestaan siinä, että koululaisten vartalon lihasten voima ja tehokkuus liikkua on parantunut.

Tulokset perustuvat tutkimukseen, jossa keväällä 2001 mitattiin yli 1000 koululaisen kunto kahdeksalla kuntotestillä pääosin samoissa kouluissa kuin vuonna 1976. Vertailussa mukana olleet tutkittavat olivat peruskoulun 5., 7. ja 9. luokan sekä lukion 1. luokan oppilaita. Testeihin sisältyi juoksumatkoja, leuanveto, vatsalihastesti ja eteentaivutus.

Leuanvedossa nollakerholaisia

Nupponen korostaa, että vanhempien merkityksestä lasten liikuntaharrastukselle on näyttöjä. Tovereiden merkitys kuitenkin kasvaa toisella ikävuosikymmenellä ja vapaa-ajanviettotavat alkavat säädellä liikuntaa ja jopa kuntoa. Nupposen mukaan kestävyyden ohella varsinkin poikien käsivoimat ovat heikentyneet viime vuosikymmeninä. Joukossa on edelleen erittäin hyväkuntoisia, mutta haitari on laajentunut ja heikkokuntoisten määrä lisääntynyt. Esimerkiksi käsivoimia mittaavassa leuanvedossa 7. luokan keskiarvo oli 1970-luvulla neljä vetoa, mutta nyt enää 2,8. Tätä nykyä oppilaissa on paljon sellaisia, jotka jäävät nollaan leuanvetotestissä.

Joka viides jää B-kuntoluokkaan


Linetissä on valmistumassa useita koululaisten kuntoa kuvaavia tutkimuksia. Tutkimusyksikkö perustettiin vasta kuluvan vuoden alussa, mutta se hyödyntää Jyväskylän yliopiston pitkää liikuntatieteellistä perinnettä.

Tutkimuksen nykytilaa tarkasteltiin tänään Lasten liikunta ja elämäntapa -seminaarissa. Professori Lauri Laakso Jyväskylän yliopiston liikuntakasvatuksen laitokselta pitää huolestuttavana, että noin viidesosa nuorista on fyysisesti niin heikkokuntoisia, että se haittaa tulevaisuudessa heidän toimintakykyään.

Tähän kansalaisten fyysiseen B-luokkaan kuuluu kovin erilaisia nuoria. Ääripäinä ovat älyllisesti kehittyneet nuoret, jotka istuvat pelkästään tietokoneen ääressä ja toisaalla yhteiskunnasta monin tavoin syrjäytyneet nuoret.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat