Koululaisten kerhotoimintaa esitetään pakolliseksi

Opetusministeriön työryhmä tekisi koululaisten iltapäivätoiminnan järjestämisestä kuntien pakollisen tehtävän.

Opetusministeriön työryhmä ehdottaa koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämistä pakolliseksi.

Työryhmä esittää, että kuntien olisi järjestettävä ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille toimintaa keskimäärin viisi tuntia päivässä. Eka- ja tokaluokkalaisten ohella vapaa-ajantoimintaan olisivat oikeutettuja erityisopetuksessa olevat peruskoululaiset.

Johtaja Kirsi Lindroos opetusministeriöstä arvioi, että jos työryhmän muistio toteutuu, koululaisille olisi tarjolla aamu- ja iltapäivätoimintaa kahden vuoden kuluttua.

Kuntaliitto ja OAJ vastustavat esitystä

Kuntaliitto vastustaa opetusministeriön aikeita tarjota koululaisille aamu- ja iltapäivätoimintaa. Kuntaliitto sanoo periaatteessa kannattavansa ohjattua toimintaa koululaisille, mutta kuntia ei saa siihen pakottaa.

Myös Opetusalan ammattijärjestö vastustaa esitystä, sillä OAJ:n mukaan kunnilla ei ole varaa ohjattuun koulun ulkopuoliseen toimintaan.

STM: ehdotus vielä keskeneräinen

Sosiaali- ja terveysministeriö lähtisi lasten iltapäivätoiminnan järjestämisessä liikkeelle varovaisemmin kuin opetusministeriön työryhmä ehdottaa.

Mietinnön täydentävässä lausumassa sosiaali- ja terveysministeriö pitää ehdotusta monelta osin vielä keskeneräisenä.

-Iltapäivätoiminnan järjestäminen lapsille ja nuorille olisi tärkeä perhepoliittinen uudistus, mutta toistaiseksi sen valmisteluun on ollut liian vähän aikaa. Kunnille voitaisiin laittaa velvollisuus järjestää iltapäivätoimintaa. Jos kunnat eivät käytännössä järjestäisi toimintaa, vasta sitten lapsille voitaisiin antaa toimintaan subjektiivinen oikeus, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön projektipäällikkö Pirjo Sarvimäki mietinnön luovutustilaisuudessa.

Iltapäivätoiminnan valtakunnallistaminen sopisi sosiaali- ja terveysministeriön mielestä tehdä vaiheittain. Kunnat voisivat järjestää iltapäivätoimintaa tarpeen mukaan vuodesta 2004. Seuraavana vuonna kokemuksista pitäisi tehdä arvio, ja sen jälkeen harkittaisiin, olisiko iltapäivätoiminnan järjestäminen säädettävä kunnille pakolliseksi tehtäväksi.

-Ongelmana on, että iltapäivätoiminnan valtakunnallista tarvetta ei ole riittävästi selvitetty. Sen takia on myös vaikea arvioida mallin kustannuksia, Sarvimäki korosti.

Ehdotettua mallia pitäisi ministeriön mielestä tarkentaa myös ottaen huomioon kolmannen sektorin rooli toiminnan tuottajana. Ylipäätään kuntien ja järjestöjen yhteistyölle pitäisi luoda säännöt sekä tarkentaa myös iltapäivätoiminnan ohjaajien pätevyysvaatimuksia.

(Seitsemän uutiset 13.08.2002)

Lue myös:

    Uusimmat