Mainos

Koululaisliiga levitti huumeita yli kolme vuotta

Helsingissä on paljastunut laaja koululaisten pyörittämä huumeliiga. Lukiolaisista ja ammattikoululaisista koostuva nuorisojoukko ehti ennen kiinnijäämistään levittää muun muassa hasista, LSD:tä ja heroiinia ainakin seitsemän miljoonan markan arvosta. Liiga toimi kolmen vuoden ajan.

Huumetoimiston johtaja rikosylikomisario Paavo Selin kertoo, että tapauksen yhteydessä on otettu kiinni kaikkiaan yli 20 nuorta. Heistä 12 on vangittu. Nuorin vangituista on nyt 17-vuotias ja vanhimmatkin vain 23 vuoden ikäisiä. Selinin mukaan välityksen alkuvaiheessa osa päätekijöistä oli vasta 14-vuotiaita.

Liiga toimi erityisesti Vallilan ammattikoulussa, jota se käytti huumeiden varastopaikkana. Jengi toimi myös Käpylän, Siltamäen ja Kannelmäen kaupunginosissa.
-Nuoret levittivät 80 kiloa hasista, kilon pääosin poltettavaa heroiinia, 500 annosta ekstaasia ja 200-300 annosta LSD:tä. Amfetamiinia jengi levitteli muutamia satoja grammoja.

Poliisi ei ole saanut takavarikoitua jengin välittämiä huumausaineita. Epäselvää on myös se, mistä nuoriso sai huumeet välitykseensä.

Koulusta tärkeä vihje

Selinin mukaan nyt kiinnijäänyt koululaisten huumeliiga on Suomen oloissa kaikkien aikojen nuorin ja laajin. Hän ei kuitenkaan usko, että se olisi ainoa.

Koululaisliiga jäi poliisin kynsiin elokuun lopulla. Poliisi oli jo pitkään epäillyt, että helsinkiläisellä nuorisolla liikkuu aika isoja huume-eriä. Varmistusta asiaan ei ollut aiemmin silti saatu. Ratkaisevan hyppäyksen tutkimukset ottivat sen jälkeen kun myös koulu ilmoitti omista epäilyistään.

Vanhemmat järkyttyneitä

Selinin mielestä koulujen pitäisikin nykyistä enemmän kiinnittää huomiota koululaisten käyttäytymiseen. Hän sanoo, että poliisi mielellään tarjoaa apuaan esimerkiksi opettajakunnan huumetietouden lisäämiseksi.

Selin kertoo, että monille jengiläisten vanhemmille tuli suurena järkytyksenä lastensa osallisuus huumepuuhiin.
-Yhteistyö vanhempien kanssa on pelannut tosi hyvin vain harvaa poikkeusta lukuunottamatta. Kun asia on tullut ilmi, useimmat vanhemmat ovat tunteneet vastuunsa ja toimineet jopa yhteistyössä poliisin kanssa asioiden selvittämiseksi, Selin kiittelee.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.