Mainos

Koululaiset kärsivät unenpuutteesta

Tuoreen tutkimuksen mukaan koululaiset nukkuvat liian vähän. Unenpuute haittaa koulunkäyntiä ja keskittymiskykyä. Tutkija ehdottaa avuksi koulujen alkamisajankohdan lykkäämistä parilla tunnilla.

Suomalaisnuorten koulunkäynti kärsii liian lyhyistä yöunista. Suomen Lääkärilehdessä tänään julkaistun tutkimuksen mukaan nuoret valvovat entistä myöhempään ja ovat aamuisin väsyneempiä kuin koskaan.

Tutkija Lasse Kannaksen mukaan aamu-uniset oppilaat voivat muuttua rauhattomiksi koulupäivän aikana. Keskittymiskyvyttömyys johtaa huonoihin arvosanoihin ja vaikeuttaa lisäksi hyvän itsetunnon kehittymistä.

Kannas kritisoi unen arvostuksen rapatilaa, jota vähillä yöunillaan kehuskelevat murentavat entisestään. Hän laskee syyllisten joukkoon myös puhelinoperaattorit ja internetyhteyksien tarjoajat, jotka laskevat myöhäisillan hintojaan. Tämä on Kannaksen mielestä omiaan pitämään nuoret valveilla liian myöhään.

Perheiden ajankäyttö on painottunut iltaan, mikä siirtää nukkumisen ajankohtaa.

-Etenkin kaamosaikaan koulujen alkamista voisi yläasteikäisistä alkaen lykätä korkeintaan kahdella tunnilla, Kannas uskoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.