Koululaisen kirjareppu vaihtunee käyttäjätunnukseen

Tulevaisuuden koulussa kirjat jäävät ehkä kokonaan syrjään, ja tilalle tulevat aakkos- ja yhteenlaskupelit, historiaa opettavat roolipeliseikkailut ja muut vuorovaikutteiset sähköiset oppimateriaalit. Opetusministeriön työryhmä haluaa kokeilla kirjatonta ja paperitonta oppimista muutamassa koulussa jo lähivuosina.

Työryhmää vetänyt valtiosihteeri Heljä Misukka on sitä mieltä, että kännykkä kädessä kasvanut sukupolvi saa liitutauluista kulttuurisokin eikä koe perinteisen koulun opetusta omakseen.

- Kun lapsi tulee kouluun, hänestä ei saa tuntua siltä, kuin hän olisi tullut museoon.

Misukan mielestä koululaiset eivät opi riittävän monipuolisia tietotekniikkataitoja itsekseen. Facebook, Youtube ja chattaaminen tulevat useimmille lapsille ja nuorille tutuiksi vapaa-ajallakin, mutta muutakin tarvittaisiin. Työryhmän mielestä koulun tulisi opettaa muun muassa työelämässä tarvittavien tietokoneohjelmien peruskäyttöä, kymmensormijärjestelmää ja medialukutaitoa.

- On suhteetonta, että lapsi opettelee koulussa vuosia kynän käyttöä mutta ei lainkaan näppäimistön käyttöä, vaikka hän aikuisena saattaa tarvita näppäimistöä suuren osan työpäivästään, Misukka toteaa.

Kaikkiin kouluihin kunnolliset tietokoneet

Tällä hetkellä koulujen välillä on hyvin isot erot siinä, miten paljon opetuksessa hyödynnetään tietotekniikkaa ja minkälaiset laitteet oppilaiden käytössä on. Työryhmä korostaakin, että kaikkien Suomen oppilaitosten tietotekniikka-asiat tulee hoitaa kuntoon pikimmiten. Se haluaa Suomen käyttävän lähivuosina kunnolla rahaa koulujen tietokoneisiin, tietokoneohjelmiin ja nettiyhteyksiin sekä sähköisten oppimateriaalien kehittämiseen.

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok) painottaa, että eri osa-alueisiin täytyy kaikkiin keskittyä samanaikaisesti.

- Laitteet ja yhteydet täytyy olla, mutta se ei riitä, vaan samaan aikaan tulee kehittää oppimateriaaleja ja opettajien osaamista.

Oppikirjoja uudistetaan joka tapauksessa siinä vaiheessa, kun perusopetuksen opetussuunnitelmat päivitetään. Työryhmä ehdottaa, että tehtäväkirjat muutettaisiin tällöin sähköisiksi.

Uudistus maksaisi 15-40 miljoonaa euroa vuodessa usean vuoden ajan.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat