Mainos

Koulukaappaus tyrmistyttänyt maailman johtajia

Venäjälle on saapunut runsaasti surunvalitteluja ympäri maailmaa.

Venäjän koulukaappaus on järkyttänyt maailmalla

Yhdysvallat tuomitsee koulukaappauksen barbaarisena tekona ja pitää terroristeja vastuullisina ihmishenkien menetyksestä. EU:n puheenjohtajamaa Hollanti pahoittelee, ettei panttivankikriisiä voitu ratkaista rauhanomaisesti. Hollanti ilmaisi samalla osanottonsa uhrien omaisille, Venäjän hallitukselle sekä koko Venäjän kansalle.

Presidentti Tarja Halonen on esittänyt Venäjän presidentille Vladimir Putinille surunvalittelunsa traagisten tapahtumien johdosta. Putinin kanssa puhelimessa keskustellut Halonen myös tuomitsi terrorismin, ja erityisesti lasten käyttämisen terrorismin kohteena.

Presidentit keskustelivat Pohjois-Ossetian koulukaappauksesta ja muista terroriteoista Venäjällä. Puhelinkeskustelusta oli sovittu jo aiemmin, ja siinä käsiteltiin myös Suomen ja Venäjän välisiä kahdenvälisiä asioita.

Pääministeri Matti Vanhanen pitää tärkeänä edistysaskeleena sitä, että Venäjä on tuonut Tshetsenian kriisin myös YK:n käsittelyyn. Itse terroritekoa Vanhanen paheksuu jyrkästi.

Iranin presidentti Mohammad Khatami tuomitsi Beslanin koulukaapparit samaan aikaan, kun maassa ilmestyvä konservatiivilehti tuki tänään kaappareita.

- Iranin islamilainen tasavalta tuomitsee nämä terroriteot, jotka ovat vastoin islamin humaaneja opetuksia, sanoi Khatami.

Iranilaisen Siasat-e Rouz -lehden mukaan Venäjän Tshetshenia-politiikka oikeuttaa itsemurhapommitukset Venäjän turvallisuuspalvelua vastaan. Lehti syyttää Moskovaa käyttämästä stalinistisia toimia muslimien alistamiseksi Tshetsheniassa.

Myös YK:n lastenjärjestö Unicef tuomitsi jyrkästi kaappauksen aikana lapsiin kohdistuneet teot.

-Beslanin kaappaus heijastaa uutta ja lannistavaa aikaa - lapsia käytetään panttivankeina, lapsille ei anneta ruokaa tai vettä kolmeen päivään. Sitä ei voi hyväksyä, se on käsittämätöntä ja tunteetonta. On aika katsoa tarkasti maailmaamme ja sitä miten se kohtelee lapsia, sanoi järjestön pääjohtaja Carol Bellamy.

Anglikaanisen kirkon johtajan Rowan Williamsin mukaan "jokainen terroristi, joka toimii kyseisellä tavalla pitäisi tuomita elinkautiseen vankeuteen".

Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela luonnehti kaappareiden toimia epähumaaniksi ja barbaariseksi.

- Lasten tappaminen ei ole missään olosuhteissa oikeutettua, ja erityisesti se ei ole sitä poliittisista syistä, sanoi Mandela.

Myös Britannian pääministeri Tony Blair ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ovat ilmaisseet järkytyksensä Beslanin tapahtumien vuoksi. Myös paavi Johannes Paavali II on liittynyt tuomitsijoiden joukkoon. Paavin mukaan kaappaus oli halpamainen ja armoton.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.