Mainos

Koulujen väliset erot näkyvät asuntojen hinnoissa

Peruskoulujen väliset erot vaikuttavat asuntojen hintoihin Helsingissä, selviää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ja Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkimuksesta.

Tulosten mukaan koulujen oppimistulokset heijastuvat selvästi asuntojen hintoihin. Mitä paremmat oppimistulokset koulussa ovat, sitä korkeammat ovat asuntojen hinnat sen oppilaaksiottoalueella.

Lähikouluperiaate

Lähikouluperiaatteella lapselle on pyritty takaamaan mahdollisuus opiskella omassa lähikoulussa yhdessä ystäviensä kanssa.

Esimerkiksi Helsingissä lapsen lähikoulu määräytyy perheen osoitteen perusteella. Ostamalla asunnon tietyn koulun oppilaaksiottoalueelta, perhe varmistaa lastensa pääsyn tähän kouluun.

Koulun oppimistulosten noustessa keskimääräisestä parhaaseen 10 prosenttiin asuntojen hinnat nousevat keskimäärin 2,5 prosenttia. 

Vaikutus on samaa suuruusluokkaa kuin Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, joissa koulujen väliset erot ovat aiempien tutkimusten mukaan Suomea suurempia. 

Tutkijoiden mukaan näyttää siltä, että asunnonostajille on tärkeää koulun oppilaiden sosioekonominen tausta, ei niinkään koulun vaikutus oppimiseen.

Koska asuntojen hinnat toimivat pääsylippuna tietyn koulun alueelle, lähikouluperiaate voi osaltaan lisätä asuinalueiden eriytymistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.