Mainos

Koulujen turvallisuudessa paljon kehitettävää

Koulujen turvallisuudessa on paljon parannettavaa. Viidessä itähelsinkiläisessä koulussa työstetty projekti toi esiin satakunta kehitysehdotusta koulujen turvallisuuteen. Esimerkiksi opettajilla on liian vähän eväitä puuttua erilaisiin häiriötilanteisiin.

Helsingin opetusvirasto aloitti Tavoitteena vaaraton kouluyhteisö -projektin syksyllä 2006. Siinä selvisi, että koulujen uhkia ovat muun muassa henkilökunnan epäselvät vastuut ja velvollisuudet, ulkopuolisten pääsy tiloihin, pelastautuminen vaaratilanteissa tai niinkin yksinkertainen asia kuin koulun avainten hallinta.

Opettajia huolestuttavat suurten oppilasryhmien hallinta ja oppilaiden entistä erilaisemmat taustat, kertoo Vesalan yläasteen rehtori Juha Juvonen. Erilaiset häiriötilanteet ovat lisääntyneet, ja oppilaiden ongelmat syventyneet.

Välituntivalvojia voisi olla enemmän

Oppilaat itse pelkäävät eniten järjestyshäiriöitä.

- Täällä ei ole mitään järjestystä. Järjestyshäiriöitä on ollut, kuten tappeluja ja uhkailuja. Pienistä asioista voi tulla jotain, esimerkiksi jos joku vaikka katsoo jotakuta, kertovat kahdeksasluokkalaiset Norah Ateek ja Enni Söderlund.

Saman koulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset Emre Hypek, Baran Kart ja Sezer Recepoglu kuvailevat opinahjoaan aivan toisin.

- Täällä on aika turvallista. Väkivaltaa ei ole, pojat kertovat.

Aina olisi kuitenkin parantamisen varaa: esimerkiksi välituntivalvojia voisi olla enemmän kuin nykyisin. Poikien mukaan ongelmia aiheuttavat myös koulun ulkopuolelta tulevat, riitaa haastavat tyypit. Muuten Vesalassa menee hyvin.

- Tässä koulussa kaikki tuntevat toisensa. Tämä on mukava koulu, ja opettajat ovat rentoja.

Ikkunalaseja menee uusiksi

Rehtori myöntää, että koulussa saadaan selvitellä tappeluja ja ikkunalasejakin menee uusiksi. Kyse ei ole kuitenkaan yhden koulun ominaispiirteestä vaan yleisemmästä ilmiöstä.

- Vesalalla on perinteisesti ollut hurja maine, mutta se on rauhoittunut paljon. Maine on suurempi kuin todellisuus.

Yleisesti ottaen Juvonen pitää helsinkiläiskouluja turvallisina, joskaan koulu ei ole mikään lintukoto.

Helsingin opetusvirasto saa vuosittain noin 300 ilmoitusta koulujen häiriötilanteista. Hankalin tilanne syntyy, kun opettaja on luokkansa kanssa yksin ja joku oppilaista menettää malttinsa.

Opetusvirasto pitää koulujen turvallisuustilannetta kuitenkin hyvänä, ellei jopa erinomaisena. Virastossa seurataan silti tarkasti, mitä muualla Euroopassa tapahtuu. Ranskan mallisia opiskelijamellakoita ei kuitenkaan odoteta meille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.