Koulujen säästöt uhkaavat jo opetustuntien määrää

Helsingin opetuslautakunta esittää opetusviraston ensi vuoden määrärahoihin yli 13 miljoonan euron lisäystä. Opetusviraston budjettikehys ensi vuodelle on 622,6 miljoonaa euroa.

Mikäli lisäys ei toteudu, opetuksesta joudutaan leikkaamaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Käytännössä se tarkoittaa, että ensi vuonna koulutunteja on vähemmän käytössä kuin tänä vuonna. Viime vuosina oppiainetarvikkeista ja palvelun ostoista on jo leikattu, eikä niistä enää pysty ottamaan. Nyt mennään ytimeen ja suurimpaan menoerään, eli opetushenkilöstön palkkaukseen, sanoo Helsingin kaupungin opetusviraston opetustoimen johtaja Rauno Jarnila.

Myös koulunkäyntiavustajien määrään joudutaan puuttumaan. Säästöt koskevat ensi vuoden alkua ja syksyä.

– Näihin aikoihin liittyy supistuksia. Opettajia on vähemmän, opettajille annetaan vähemmän ylitunteja, mikä näkyy opettajien palkkauksissa. Ei se ole mikään motivaatiotekijä koulussa, Jarnila jatkaa.

Helsingin lisäksi myös muihin kuntiin kohdistuu säästöpaineita. Sipoonlahden koulussa suurilta säästöiltä on tähän mennessä vältytty, mutta ensi kertaa tänä vuonna tämänkin koulun budjetti on leikkaava.

Ylimääräistä opetusmateriaalia ei hankita ja jos tulevaisuudessa leikkaustarve kasvaa, niin joudutaan tinkimään myös tuntimääristä.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos ekaluokkalaisella on opetusta 20 tuntia viikossa, niin hän saisi 19 tuntia viikossa. Jos sillä menee läpi koko peruskoulun, niin tietysti oppilas saa paljon vähemmän opetusta. Tämä vaikuttaa siihen, mitä oppilas peruskoulun aikana oppii, sanoo Sipoonlahden koulun rehtori Jorma Joki-Korpela.

Pelkona on myös, että myös koulujen kehittyminen hidastuu.

– Koulun pitäisi voida kehittyä voimakkaasti ja se edellyttää, että esimerkiksi henkilöstön koulutukseen pystyisi satsaamaan määrärahoja. Voi olla että sellaisessakin joudutaan leikkaamaan, Joki-Korpela painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat