Mainos

Koulujen liikunnanopetus vähentynyt miltei kaikkialla maailmassa

Liikunnanopetuksen todellisuus liukuu yhä kauemmas poliitikkojen ruusuisista toiveista. Brittiprofessori Ken Hardman kertoi tänään Vierumäellä koululiikunnan maailmankongressissa, että tuntimäärät ovat pudonneet miltei kaikkialla maailmassa viime vuosina.

EU-maissa liikuntaa opetetaan keskimäärin runsaat puolitoista tuntia viikossa, kun ihanteeksi on julistettu kolme tuntia. Suunnitellut tunnit sentään tavallisesti pidetään, kun Euroopan ulkopuolella liikuntatunti jää usein väliin vaikkapa seremonioitten, rahapulan tai sään takia.

- Miten voi vaikuttaa lapsen lihavuuteen, jos koulussa on yksi tai kaksi puolen tunnin liikuntahetkeä viikossa? Miten annetaan liikunnan lukutaito, jos opettaja tapaa oppilaita yli 30 hengen ryhmässä alle 36 tuntia vuodessa? kysyi Hardman ja vastasi, ettei edes tunti päivässä taitaisi täyttää kauniita julkilausumia ja toimintaohjelmia.

-Tärkeintä olisi havahduttaa oppilaat vastuuseen elämästään. Liikuntatuntien pitäisi nostaa pintaan puhdasta osallistumisen iloa sen sijaan, että kilpailuhenkisyys tekee opetuksesta kauhushown.

Uusia mahdollisuuksia

Professori Lauri Laakso ja alan opettajajärjestön puheenjohtaja Arja Jääskeläinen korostavat suomalaisen liikunnanopetuksen jo muuttuneen huomattavasti. Pesäpalloon, telinevoimisteluun ja yleisurheiluun kyllästyneet ikäluokat voivat vain kadehtia nykyistä lajivalikoimaa tansseineen ja rullaluisteluineen.

-Kilpailla voi, jos haluaa. Ainakin Nurmijärvellä haluavat lukiolaisetkin arvosanan, toteaa Jääskeläinen.

Jääskeläinen ei pidä realistisena, että liikunta saisi takaisin menettämiään oppitunteja. Sellainen esimerkki kongressissa kuultiin vain Australiasta.

-Liikkuahan voi muutoinkin: vanhempien kanssa, urheiluseurassa... Yksi välitunti voisi olla puolen tunnin mittainen.

Koulun pihaan kannattaa hankkia kunnolliset liikuntavälineet, vihjaa johtaja Matti Kauppinen Suomen urheiluopistolta. Ainakin Heinolassa ja Turussa on oppilaita kurssitettu ohjaamaan välituntiliikuntaa.

Liikunta pelasti ammattikouluja

Liikuntaa voi helposti yhdistää myös muihin oppiaineisiin. Esimerkiksi saksalaiskoulussa liikunnanopettaja tehostaa tietoa verenkierrosta.

Englannissa on tutkittu oppimistulosten paranevan, jos liikunta keskeyttää vaikkapa matematiikantunnin.

-Ennen lamaa saatiin Suomessa hyviä tuloksia liikuntakymppiluokista, muistuttaa professori Laakso.

Professori Luca Eid kertoi monen ammattikoulun pelastuneen oppilaskadolta Milanossa, kun opetukseen otettiin viidennes liikuntaa. Muut opettajat antoivat liikunnalle arvoa, kun vaihtoehtona oli työpaikan menetys.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.