Mainos

Kouluissa lomautusaalto – OAJ pelkää seurauksia

17:14

Lomautusten piirissä on OAJ:n arvion mukaan jo kymmeniätuhansia oppilaita. Lisälomautuksia pelätään.

Kouluissa alkoi lomakausi. Voidaan sanoa, että myös koulujen lomautuskausi on alkanut. Tänä vuonna Suomessa on ollut lomautettuna Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n mukaan 2500 opettajaa, ja lomautukset ovat koskeneet kymmeniätuhansia oppilaita.

Keväällä lomautuksia on ollut Jämsän, Kouvolan, Salon, Sonkajärven, Liperin, Loimaan, Savukosken ja Teuvan kunnissa.

Salossa opettajia lomautettiin myös viime syksynä. Perusopetuksen opettajat olivat lomautettuna kymmenen vuorokautta. Kaupungin talous on ollut vaikeuksissa Nokian suljettua Salon tehtaan. Salo laskee säästäneensä syksyn opettajien lomautuksilla 2,8 miljoonaa euroa.

OAJ:n mukaan lomautuksilla saadut säästöt ovat kyseenalaisia.

- Lomautuksilla on todella huonot vaikutukset näihin oppilaisiin moneksi vuodeksi jälkeenpäin. Jokaisella oppilaalla on oikeus saada jokaisena koulupäivänä perusopetuslain mukaista opetusta, sanoo OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka.

Vaikutukset: säästöt, kiire ja sairauslomat

Jämsässä opettajia on lomautettu keväällä. Myös syyslukukausi alkaa lomautuksilla. Edellisen kerran Jämsä lomautti opettajia vuonna 2009. Näiden lomautusten vaikutuksista tehtiin Jämsässä arviointi.

Opetustoimen osalta todetaan, että lomautukset vaikeuttivat lukuvuoden suunnittelua ja erityisoppilaat kärsivät erityisopettajien sijaistaessa luokanopettajia. Lomautusten arvioitiin yleensä kiristäneen työilmapiiriä ja lisänneen epävarmuutta. Taloudellisten säästötavoitteiden katsottiin periaatteessa täyttyneen. Toisaalta sairauslomien arvellaan lisääntyneen osin lomautuksien vuoksi.

Salossa opettajien lomautukset johtivat siihen, että jotkut opettivat lapsia kotonaan, kertoo Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön pääluottamusmies.

- Kyllä monet vanhemmat ottivat lapsia kotiopetukseenkin. En tiedä lukumäärää, mutta tätäkin käytettiin, pääluottamusmies Antero Leppänen sanoo.

- Joku voi sanoa, että kaksi viikkoa on lyhyt aika. Toisaalta on myöskin niin, että lomautus koski pahimmin niitä lapsia, jotka ovat heikoimmilla, joilla on oppimisvaikeuksia.

Ei toistuvaan säästöön

Salon lomautukset eivät koskeneet erityisopetusta. Opetustoimenjohtaja haluaa ajatella, ettei syksyn kymmenen päivän lomautuksista koitunut oppilaille peruuttamatonta vahinkoa.

- Henkilöstön ollessa puolittain poissa ei päästä samoihin laatutavoitteisiin kuin normaalisti olisi päästy. Toisaalta en usko, että olisimme tuottaneet kovin syvällistä vahinkoa. Tarjosimme ylimääräistä tukiopetusta tilapäisesti opinnoissaan jälkeen jääneille oppilaille, sanoo Salon kaupungin opetustoimenjohtaja Tommi Tuominen.

Hän toivoo, ettei lomautuksista tule Salossa automaattinen säästökeino.

- Salossa on suuri ymmärrys talouskurimuksen suhteen. Ymmärrän, että tällaiset menettelyt ovat välttämättömiä, mutta ei näistä ole jatkuvaksi työkaluksi kunnan talouden korjaamiseen, Tuominen sanoo.

Seuraavaksi Salo säästää lomauttamalla lastentarhanopettajat ja päiväkodin johtajat kolmeksi viikoksi. Opettajat ovat taas syksyllä lomautettuna viisi päivää.

OAJ kaipaa lakimuutosta

OAJ pelkää, etteivät lomautusten seuraukset jää tähän vaan että myös lasten oppiminen kärsii. OAJ pitää tärkeänä, että perusopetuslakia täsmennettäisiin lomautusten vuoksi.

- Esimerkiksi jos ryhmäopetuksesta säädetään lailla, niin edes lomautustilanteessa ei voisi pitää yli viidenkymmenen oppilaan ryhmiä. Vaan että lakia pitäisi noudattaa myös lomautuksen aikana, jolloin käytännössä lomautukset tulevat mahdottomiksi, Misukka sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.