Kouluissa ja laitoksissa ei syödä lähiruokaa

Päiväkodeissa, kouluissa ja laitoksissa syödään yhä kauempana tuotettua ruokaa.

Uusi elintarvikelaki kieltää esimerkiksi multaperunoiden käsittelyn laitoskeittiöissä, ellei niille ole rakennettu omaa kuorimahuonetta. EU:n hankintalaki taas suosii suuria valmistajia edullisempien elintarvikkeiden takia.

Suomalaislaitoksissa syödäänkin nyt pääsääntöisesti vakuumiin ja suojakaasuun pakattuja, kuorittuja perunoita ja suurten ketjujen tuotteita. Monissa kunnissa on siirrytty esimerkiksi virolaisiin leipätaikinoihin ja ulkomaisiin vihanneksiin.

Elintarvikkeet vaikuttavat myös henkilöstömääriin.

- Työvoimaa on vähennetty luonnollisesti sitä mukaa, kun saamme tällaista puolivalmistetta, kertoo suurtalouskokki Irma Keiski Kokkolan Tervanpolttajan päiväkodista.

Vaikka päiväkodeissa ja kouluissa yritetään opettaa lapsia arvostamaan lähiruokaa, niin lasten lautasella on usein suurten valmistajien puolivalmiita eineksiä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat