Mainos

Kouluilla edessä raju säästökuuri

Tiukka talouden tilanne ajaa kunnat säästämään koulujen menoista. Kuntaliiton arvion mukaan monien koulujen toiminta joko loppuu kokonaan tai edessä on koulujen yhdistämisiä.

- Kunnat joutuvat etsimään säästöjä ja silloin tietysti katsotaan kustannusrakennetta. Tilastot kertoo, että isoissa kaupungeissa kiinteistökustannukset haukkaavat ison osan opetustoimen budjetista, pohtii johtaja Anneli Kangasvieri Kuntaliitosta.

Nyt keskustelu on alkanut Helsingissä, jossa ensi vuoden budjetin kehys edellyttää yli 20 miljoonan euron säästöjä. Opetustoimen menot ovat kaikkiaan 660 miljoonaa euroa.

Opetuksesta ei haluta tinkiä

- Lähtökohtana meillä on se, että opetukseen puututaan viimeiseksi, sitä ennen pitää tarkastella muut menolajit, arvioi opetustoimenjohtaja Rauno Jarnila Helsingin kaupungin opetusvirastosta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että useita kouluja joudutaan Helsingissä joko yhdistämään toisiin kouluihin tai lakkauttamaan kokonaan. Jarnilan mukaan tilanne on hankala, koska samaan aikaan perustetaan myös uusia kouluja.

- Meillä on uusia asuinalueita, kuten Kalasatama ja Jätkäsaari, joissa uusia kouluja tarvitaan. Toisaalla, esimerkiksi Käpylässä tilat ovat vajaakäytössä.

Poliitikot selvittävät tilannetta

Helsingissä opetuslautakunta on perustanut jaoksen selvittämään todellista tilojen vajaakäyttöä. Opetusviraston laskelmat muun muassa Länsi-Herttoniemen, Tapanilan ja Käpylän koulujen tarpeellisuudesta ovat herättäneet valtavan vastalausemyräkän vanhemmissa, opettajissa ja oppilaissa.

Tilanne on hankala, eikä helppoa ratkaisua ole näköpiirissä.

- Meillä on joka tapauksessa edessä jo tuntikehyssäästöjä eli opetukseen joudutaan puuttumaan , vaikka kouluja lakkautettaisiinkin. Koulunkäyntiavustajista ollaan luopumassa yleisesti, ellei joku lapsi tällaista aivan erityisesti tarvitse. Kolme päivää lyhyempiin sijaisuuksiin ei enää palkata ketään, vaan muut opettajat hoitavat ne omien töidensä ohella, luettelee opetuslautakunnan puheenjohtaja Minerva Krohn  (Vihr.)

Jos tilasäästöjä ei saada aikaan, ovat  opetukseen kohdistuvat leikkaukset Krohnin mukaan vielä suurempia.

Helsinki on suurimpana kaupunkina aloittanut keskustelut ensi vuoden budjetista jo nyt. Valtuutetut joutuvat ratkomaan koulujen lakkautuksia kesälomien jälkeen. Kuntaliitossa uskotaan, että vastaavat keskustelut aloitetaan myös muissa kaupungeissa ensi syksynä.

Jutussa olevia koulutietoja on täsmennetty 8.5.2014 klo 15:00.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja