Mainos

Koukussa järjestykseen

Kiireinen ja kuormittava elämäntyyli ajaa ylenpalttiseen siivousvimmaan. Siisteyden tavoittelu voi yltyä paheeksi, jos aika kuluu pelkkään tavaroiden organisointiin.

Halu pitää turhat sotkut kurissa on täysin normaalia ja merkki siististä luonteesta. Jos tavaroiden järjestyksessä pysyminen ei riitä, vaan omaisuus on lajiteltu pikkutarkasti omiin, merkeillä varustettuihin säilöihinsä, on kyseessä todennäköisesti kuitenkin pakonomainen siisteysintoilu.

– Osa asiakkaistani on täysin riippuvaisia järjestyksenpidosta, sanoo ajankäytön asiantuntija ja kirjailija Julie Morgenstern.

– Ihmisten elämässä on meneillään niin paljon ja tietoa vastaanotetaan niin suuria määriä, että korostuu tarve pitää kokonaisuus hallussa. Järjestely on tapa hallita ylitsepursuavia yksityiskohtia. Osa vie touhun liian pitkälle, hän lisää.

Liiallinen siivoaminen ei ole terveydelle hyväksi. Järjestyksestä riippuvaiset muuttuvat usein joustamattomiksi muussa elämässään ja menettävät hienoja hetkiä ollessaan kiireisiä hyllyjen siivoamisessa.

Lähde ulos elämään

Ensimmäinen vihje siitä, että siivoilusi ei ole terveellä pohjalla on, jos huomaat olevasi aina liian kiireinen lähteäksesi ulos viettämään aikaa.

– Sinun ei tarvitse järjestää koko kirjahyllyäsi uusiksi otettuasi sieltä muutaman kirjan. Laita opukset paikoilleen ja lähde ulos!, huudahtaa Julie.

Potentiaalisia järjestysfriikkejä ovat uusimpien teknisten mukavuuksien kyttääjät. He ovat aina valmiita panostamaan markkinoiden uusimpaan ja parhaaseen tuotteeseen, joka lupaa täydellistä siisteyttä.

Pikkutarkkaa järjestystä yli-ihannoiville myrkkyä ovat ylitsepursuavat valikoimat säilöntäjärjestelmiä ja organisointiniksejä.

– Järjestyksenhakuun tähtääviin tuotteisiin erikoistunut teollisuus on huimasti kasvanut viimeisten viiden vuoden aikana. Täydellistä laatikkoa tai kalenteria ei kuitenkaan ole, joten lopeta etsiminen, valitse yksi tuote ja keskity siihen.

Spontaani ilo kateissa

Kohtuuton pyrkimys järjestykseen näkyy myös joustamattomuutena. Et pysty lisäämään mitään uutta kaappiisi tai kalenteriisi.

– Yli-järjestelijä on erittäin joustokyvytön. Hän menettää paljon mahdollisuuksia ja ihmissuhteita, koska ei vain kykene raivaamaan niille tilaa, selvittää Julie.

Eräänkin asiakkaan lapset elivät niin järjestyksen alaista elämää, ettei taloudessa ollut enää tilaa spontaanille ilolle.

Kamala piirre siisteyspakkomielteessä on, että sen uhri ei päästä tiloihinsa muita epäjärjestyksen pelossa.

– Olitpa sitten erityisen epäsiisti tai päällepäsmäri, olet ongelmasi orja etkä kykene lisäämään elämääsi mitään ainutlaatuista, harmittelee Julie.

– Jos olet jumissa kotona etsimässä kadoksissa pysyttelevää omaisuuttasi tai jatkuvasti asettelemassa tavaroita paikkoihin, joista voit ne varmasti löytää, menetät hyvän osan elämääsi.

MTV3/shelterpop.com

Kuvat: Colourbox

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.