Mainos

Kotkan lakko uhkaa pysäyttää paperitehtaita

Suomen Kerta Oy:n Kotkan tehtailla tällä viikolla alkanut paikallinen lakko uhkaa laajeta ja pysäyttää useita sellu- ja paperitehtaita. Monet SAK:laisen Paperiliiton ammattiosastot ovat ilmoittaneet tukevansa Suomen Kerta Oy:n työntekijöiden taistelua työehtosopimuksen puolesta.

Jo tämän viikon perjantaina uhkaa pysähtyä UPM-Kymmene -konserniin kuuluva Walki Softin tehdas Kotkassa. Vuorokauden tukilakko alkaa kello 6.00, jos kiistassa ei päästä sitä ennen sopuun. Ensi maanantaina lakossa olisi Enson Kotkan tehdas ja tiistaina Kaukopään tehdas Imatralla. Keskiviikkona lakkoon menisi mahdollisesti Enson Anjalankosken tehdas.

Lakkoilun taustalla on kiista siitä, sovelletaanko Suomen Kerta Oy:n Kotkan tehtaalla paperiliiton sopimusta vai ei. Työnantaja on lopettanut sopimuksen soveltamisen ja haluaa neuvotella uudesta paikallisesta sopimuksesta. Kotkassa ovat lakossa Suomen Kerta Oy:n kaikki 40 työntekijää. Työntekijäpuolen mukaan sopimus alentaisi työntekijöiden vuosiansiota useilla tuhansilla markoilla. Sopimus pidentäisi työaikaa ja heikentäisi työsuhteen ehtoja. Kotkan tehtaalla valmistetaan ns. pehmopaperia: servettejä ja muita pöydän kattauksessa käytettäviä papereita. Työnantaja on ilmoittanut, ettei raskas palkkajärjestelmä takaa tehtaan kilpailukykyä ja tehdas joudutaan sulkemaan, ellei paikalliseen, enemmän tuottavuuteen painottuvaan sopimukseen päästä. Paperiliitto puolestaan edellyttää, että Suomen Kerta Oy:ssä noudatetaan jatkossakin paperiteollisuuden työehtosopimusta kuten muissakin alan yrityksissä Suomessa.

Sovittelija Lonka: Päätöksiä ei ole tehty

Suomen Kerta Oy on ns. villi työnantaja, eli se ei kuulu työnantajaliittoon. Paperiliiton mukaan tehdasta vastaan kohdistuva lakko on laillinen. Työnseisauksesta on annettu ennakkoilmoitus, ja sen jälkeen työriitaa on soviteltu piirisovittelija Esa Longan johdolla. Sovintoesitystä ei ole kuitenkaan syntynyt. Ainakaan tänään Lonka ei uskonut asian nopeaan ratkaisuun.
-Sitä mietitään parhaillaan, missä vaiheessa edellytyksiä sovitteluun on. Mitään päätöksiä ei ole vielä tehty. Tukilakkojen alkaminen on aina huolestuttava merkki. On mahdollista, että sovittelua hoidetaan tällä viikolla, Lonka arvioi.
-Tukilakko ehtii todennäköisesti alkaa perjantaina Kotkan tehtaalla. Voi olla, että siihen puuttumiseen ei ole edellytyksiä.

Piirisovitteluun on osallistunut yrityksen konsulttina myös kansanedustaja Risto Kuisma (sd.), joka aiemmin toimi Auto- ja kuljetustyöntekijäin liiton AKT:n puheenjohtajana. Suomen Kerta Oy:n kotipaikkakunta on Imatra. Myös Imatran tehtaalla on nelisenkymmentä työntekijää. Imatralla yhtiö valmistaa kertakäyttöastioita. Yrityksessä on työntekijöitä noin sata. Metsäteollisuus tuomitsee tukilakot

Metsäteollisuuden etujärjestö tuomitsee kaavaillut tukilakot. Metsäteollisuus ry katsoo, että sen jäsenyrityksissä toimeenpantavat lakot ovat työehtosopimuksen vastaisia painostustoimia. Järjestön mukaan tukilakoissa on kyse järjestöpolitiikasta, jonka maksumiehiksi ovat joutumassa kiistassa täysin ulkopuoliset yritykset. Metsäteollisuus ry paheksuu lisäksi tiedotteessaan sitä, että kiistan kohteena olevat edut ja mahdollisten lakkojen vahingot ovat huikeassa epäsuhteessa.
-Valittu toimintatapa herättää jälleen kerran kysymyksen työehtosopimuksella sovitun työrauhan arvosta paperiteollisuudessa. Näin erityisesti siksi, kun kiista on ratkaistavissa normaalein oikeudellisin keinoin, tiedotteessa todetaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.