Mainos

Kotitalousvähennykset jäävät monelta tekemättä

Kotitalousvähennykset jäävät monilta väliin, koska vähennysten hakemista pidetään vaikeana. Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikön Johanna Varjosen mukaan mutkikas hakumenettely saa useat ihmiset karttamaan paperisotaa.

- Kaikille ei ole helppoa lukea verohallinnon tiedotetta ja miettiä, miten se soveltuu omaan elämään.

Vaikka verohallituksen sivulla on hyvä esite, Varjosen mukaan monille jo pelkkä terminologian ymmärtäminen osoittautuu hankalaksi.

- Yritykseltä ostettaessa on melko helppoa, jos veroilmoitukseen liitettävät tiedot saa heiltä suoraan. Kun taas palkkaa jonkun itse, asia on paljon monimutkaisempi.

Verohallinnon ylitarkastaja Riitta Roos tietää, että jonkinasteisia ongelmia lomakkeen täyttämisessä on. Esiin ei ole kuitenkaan noussut yksittäistä selkeää kohtaa, ja ihmiset näyttäisivät olevan melko hyvin perillä esimerkiksi siitä, mistä töistä kotitalousvähennyksen voi tehdä.

- Kysymyksiä tulee laidasta laitaan. Kotitalousvähennys ei ole yksinkertainen asia, Roos sanoo.

Jopa kolmannekselle tuntematon

Kuluttajatutkimuskeskuksen kahden vuoden takainen tutkimus osoitti, että kotitalousvähennys on monelle suomalaiselle yhä vieras. Tutkimukseen osallistuneista noin parikymmentä prosenttia oli hyödyntänyt vähennystä. Kolmannes ei kuitenkaan tuntenut sitä lainkaan.

- Huomasimme, että sellaisia talouksia on, jotka olisivat vähennyksen voineet tehdä, mutta eivät olleet näin toimineet, Varjonen sanoo.

Kotitalousvähennyksen on voinut saada koko maassa vuodesta 2001 lähtien. Vähennysten määrä on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta, mutta viime vuosina vauhti on tasoittunut.

Viime vuonna kotitalousvähennyksiä tehtiin 260 000.

Vähennys laajenee tietokoneasennuksiin

Kotitalousvähennyksen tarkoitus on ollut parantaa työllisyyttä ja kitkeä pois pimeän työvoiman käyttöä. Johanna Varjosen mukaan tässä on onnistuttu.

Vuoden alusta kotitalousvähennyksen enimmäisraja nousee 3000 euroon. Remonttitöissä tämä on yli tuplasti nykyiseen verrattuna.

Laajennuksella hallitus ennakoi paitsi tulevaa lamaa ja työllisyyden laskua, se myös toivoo vauhtia pientalojen lämmitystapojen muuttamiseen ympäristöystävällisemmiksi.

Vaikka vähennystä ei ole korvamerkitty energiaremontteihin, Johanna Varjonen arvelee niiden lisääntyvän.

- Ilmastonmuutos ja öljyn hinta alkavat näkyä vähitellen. Myös lämmityslaitteiston vanheneminen vaikuttaa siihen, että muutoksia aletaan tehdä.

Kotitalousvähennys laajenee vuoden alussa myös tietotekniikan ja digilaitteiden asennustöihin ja niihin liittyviin neuvontapalveluihin. Tämä on Varjosen mukaan toivottu uudistus.

- Yhteiskunnassamme on yhä vaikeampaa tulla toimeen ilman laajakaistoja ja tietotekniikkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.