Kotitalousvähennyksellä vauhtia energia- ja muihin remontteihin

Kotitalousvähennykseen tuli vuodenvaihteessa muutoksia, joista suurin on enimmäismäärän korotus. Aikaisemmin esimerkiksi kodissa tai vapaa-ajan asunnossa teetetyistä korjauksista on saanut vähentää 1150 euroa jokaista taloudessa asuvaa täysi-ikäistä perheenjäsentä kohden ja nyt summa nousi 3000 euroon.

Koska vähennys kohdistuu suoraan maksettuun veroon eikä verotettavaan tuloon, sen merkitys on varsin huomattava. Vähennyksen saa toki tehdä monesta muustakin työstä kuin remontteihin tai korjauksiin liittyvistä. Vähennys on 60 % tehdystä työstä ja omavastuuosuus 100 euroa asukkaalta.

Jotta esimerkiksi kaksihenkinen perhe saisi hyödyntää vähennyksen täysimääräisenä, työlaskun pitää tämän mukaan olla hiukan yli 10000 euroa.

Yksi hyvä keino lisätä hyötyä entisestään on käyttää vähennysoikeus esimerkiksi lämmitystä koskeviin korjauksiin. Kun uusitaan lämmitysjärjestelmää, saadaan pienennettyä pysyvästi energiakustannuksia.

Tällä hetkellä uudisrakentaminen on vähentynyt tuntuvasti, joten korjauksiin on saatavissa pätevää väkeä nopealla aikataululla.

Lisäksi tukea saa käyttää nykyään myös koneella tehtäviin töihin. Esimerkiksi kaivinkoneen työ salaojien kaivamisen yhteydessä on hyväksyttävä kohde.

Sopivien korjauskohteiden keksiminen kotitalousvähennyksen hyödyntämiseksi ei ole ongelma omakotiasukkaalle, mutta asunto-osakeyhtiöiden asukkaille tilanne on pulmallisempi. On olemassa tietty vastuunjakotaulukko siitä, minkä asioiden huolto ja korjaaminen kuuluu taloyhtiön, minkä osakkaiden vastuulle. Suomen kiinteistöliitto on suunnitellut keinoja, joilla yhtiön yhteisiä korjauksiakin saataisiin vähennysoikeuden piiriin.

– Kotitalousvähennyksen laajentaminen asunto-osakeyhtiöiden osakkaille kannustaisi yhtiöissä asuvia ihmisiä myönteiseen päätöksentekoon taloyhtiöiden korjausten toteuttamiseen, painottaa Suomen kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

– Malli voisi olla yksinkertaisesti sellainen, jossa yhtiö teetättää korjaukset ja urakoitsijat erottelevat laskutuksessaan työt ja tarvikkeet. Työn osuus jaettaisiin osakkaille vastikeperusteisesti.

– Kukin osakas saisi isännöitsijältä todistuksen, jossa on eritelty omaan asuntoon kohdistuneet työkustannukset, jotka osakas voisi ilmoittaa verotuksessa vähennyskelpoisiksi.

Vähennyksen voi tehdä veroilmoituksessa, jolloin hyöty tulee hiukan viiveellä tai vaihtoehtoisesti käydä oman verokirjansa kanssa verotoimistossa ja pyytää alennusta ennakonpidätysprosenttiinsa, jolloin vähennys tulee omaksi hyödyksi jo kuluvan vuoden aikana.

Lisätietoja:

Erinomaiset ohjeet löytyvät Veronmaksajain Keskusliitto ry:n sivuilta:

www.veronmaksajat.fi/omatveroasiat/kotitalousvahennys

Lue myös:

    Uusimmat