Mainos

Kotitaloustyötä välittävä nettipalvelu valtakunnalliseksi

Kirjavasti hinnoiteltujen siivouspalvelujen vertailu helpottuu www.elias.fi-nettipalvelun laajentuessa. Lokakuussa yritysten määrä tuplaantuu ja mukaan tulee palveluntarjoajia koko maasta.

Kotitaloustöiden verovähennys lisää esimerkiksi siivouspalvelujen kysyntää koko ajan, mutta varsinkin haja-asutusalueilla on ollut vaikeaa löytää työlle tekijöitä. Syksyllä etsintä helpottuu, kun nyt alueellisena kokeiluna toimiva palveluntarjoajien internetvälitys vakinaistuu ja laajenee koko Suomeen.

Nettipalvelu www.elias.fi välittää tällä hetkellä noin 600 yrityksen palveluja pääkaupunkiseudulla ja muutamassa muussa uusmaalaisessa kunnassa. Lokakuun puolivälissä yritysten määrä jopa tuplaantuu ja palveluntarjoajien joukkoon tulee yrityksiä koko Suomesta, kertoo palvelua kehittävä tutkija Taina Härkki.

Härkin mukaan nettipalvelun valtakunnallisuus helpottaa vaikkapa keski-ikäistä kaupunkilaista, joka haluaa löytää siivous- tai hoivapalveluja maaseudulla asuville iäkkäille vanhemmilleen. Tänä vuonna verotuksessa saa vähentää myös omille vanhemmille ostetut palvelut.

Kotisiivouksen hintahaitari 13-37 euroa

Uusiutuva nettipalvelu helpottaa myös hinta- ja laatuvertailua. Esimerkiksi kotisiivouksen tuntiveloituksen hintahaitari venyy 13:sta 36,60:een euroon, selviää Kuluttajaviraston ja lääninhallituksen tänään julkistamasta selvityksestä. Läänien ja kuntienkin sisällä hinnat voivat vaihdella melkoisesti. Yli puolet tuntitaksoista asettui kuitenkin 20 ja 25 euron välille.

Jotkut yritykset perivät selvityksen mukaan siivousaineista ja -välineistä erikseen 2-10 euron maksun. Suurimmalla osalla matkakulut sisältyvä tuntiveloitukseen. Osalla on minimityöaika ja osalla minimiveloitus.

Usein kotisiivouksen saa edullisimmin alkuviikosta. Isojen yritysten palvelut ovat selvityksen mukaan jonkin verran hintavampia kuin pikkufirmojen, joita suurin osa kotipalveluyrityksistä on. Läheskään kaikilla yrityksillä ei ole hintamerkintäasetuksen vaatimaa hinnastoa. Selvitykseen vastasi 144 yritystä 21 paikkakunnalta.

Laadun selvittämistä helpottamaan Elias-nettipalveluun tulee nykyistä selkeämpi 1-3 tähden järjestelmä, joka kertoo palveluyrittäjän koulutuksesta.

- Jatkossa korostamme yhä enemmän ammattilaisuutta ja haluamme välittää ammattiylpeää porukkaa, Härkki sanoo.

Härkin mukaan kotisiivousta ensi kertaa ostavat tuijottavat usein vain palvelun tuntihintaan eivätkä tivaa laadun perään. Hän uskoo kuitenkin ammattimaisen työnjäljen olevan kuluttajan loppujen lopuksi tyytyväiseksi tekevä seikka.

Siivouksella eniten kysyntää

Rahassa mitattuna suurin osa kotitalousvähennyksestä kuluu remontteihin. Määrällisesti selvästi eniten kysytään kuitenkin kotisiivousta, johon käytetään vähemmän rahaa, Taina Härkki kertoo.

Eniten palvelujen ostamistaan lisäävät nyt 25-45-vuotiaat, joilla on kotona asuvia lapsia.

- Serviisisukupolvi, joka osaa ja raaskii käyttää palveluja, on vahvasti tulossa, asiaa tutkinut Härkki sanoo.

Ajan myötä myös hyväkuntoiset työeläkeläiset haluavat käyttää rahansa matkailun lisäksi muun muassa kotipalveluihin, Härkki uskoo.

Lisätietoa siivouspalvelujen hintavertailuselvityksestä löytyy osoitteesta www.kuluttajavirasto.fi ja kotitalousvähennyksestä osoitteesta www.vero.fi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.