Mainos

Kotitaloustyön verotuen kokeilu lokakuussa

Kotitaloustyön verotuen kokeilu alkaa lokakuussa. Tänään hyväksytyn lakiesityksen mukaan kotitalousvähennyksen voi saada kotitalous- ja hoitotyöstä sekä asunnon kunnossapitotöistä ja remonteista.

Hallitus on tänään antanut esitykset kotitaloustyön tukemisesta. Kokeilun piiriin tulevista alueista päätetään vasta lakien tultua eduskunnassa hyväksytyksi.

Kokeilu alkaa lokakuussa ja kestää pari vuotta. Poliittisen kiistelyn takia kokeillaan kahta mallia, joiden arvioidaan tuovan asiakkalle saman hyödyn.

Veromallissa kotitalous saa vähentää omasta valtionverostaan enintään 5 000 markkaa vuodessa kotitaloustyöntekijän sosiaaliturvamaksuja tai 40 prosenttia alan yrittäjälle maksetuista palkkioista.

Tukimallissa yritys saa omasta palkkiostaan suoraan tukena 40 prosenttia, kuitenkin enintään 33 markkaa. Asiakas maksaa vain tuella vähennetyn hinnan. Tunteja saa olla kotitaloutta kohden enintään 150 vuodessa.

Kokeilut käynnistyvät vasta lokakuussa sillä tuen maksavat työvoima- ja elinkeinopiirit aloittavatkin vasta syksyllä. Kustannussyistä kokeilut käynnistyvät vain joillakin alueilla, jotta niiden tuomat hyödyt ja kulut ensin nähtäisiin.

Valittavat alueet päätetään vasta kun nähdään hyväksyykö eduskunta lakiesitykset. Alueellista verolakia ei Suomessa aiemmin ole säädetty, ja perustuslakivaliokunta joutuukin ottamaan kantaa siihen, voiko sen säätää tavallisena lakina. Ongelmana kun on se, että osa ihmisistä jää edun ulkopuolelle.

On kuitenkin hyvä muistaa, että nykylakikin antaa kotitaloudelle mahdollisuuden työllistää 8 000 markan edestä vuodessa maksamatta sosiaaliturvamaksuja. Eräin edellytyksin ei tel-maksujakaan tarvita, tapaturma-vakuutus riittää.
(MTV3/Tarja Jokela)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.