Mainos

Kotitalouksien velkaongelmat kasvussa

Talouskriisi ennustaa velkaongelmia monelle. Toisaalta tilastot osoittavat myös sen, että tilanne on heikentynyt jo muutaman vuoden ajan. Erityisesti samoille henkilöille kasaantuvat ongelmat ovat lisääntyneet. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan velkaongelmat laajenevat talouskriisin myötä uusiin väestöryhmiin, myös parempituloisille ennustetaan kasvavia velkaongelmia.

Maksuvaikeuksia paikataan kulutusluotoilla

Pikavipit ja muut vakuudettomat kulutusluotot ovat monen velkaongelman taustalla. Yksittäisten luottojen summat ovat pieniä, mutta niitä voi olla niin monta, että velkasumma nousee jopa sataan tuhanteen euroon. Eniten kulutusluottoja on pienituloisilla. Velkojen kasautuminen samoille henkilöille on kasvava ilmiö, kuten myös se että nuorten aikuisten ja toisaalta eläkeikää lähestyvien velkaantuminen lisääntyy.

Kyvyttömyys huolehtia taloudesta ja mitoittaa menot tulojen mukaan näkyy ongelmien taustalla. Monet elävät yli varojensa ja rahoittavat vanhoja velkoja uusilla luotoilla.

Toisaalta rahapelaaminen ja mielenterveysongelmat ovat yhteydessä myös useiden henkilöiden velkakierteeseen, todetaan Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tänään julkaistusta selvityksessä.

Apua haetaan liian myöhään

Talous- ja velkaneuvonnan jonot ovat jo kasvaneet ja puhelimitse tapahtuneiden yhteydenottojen määrä merkittävästi lisääntynyt. Selvityksen mukaan moni hakeutuu velkaneuvontaan liian myöhään. Kuntien välillä on myös suuria eroja velkaneuvontapalveluissa, niiden saatavuudessa ja jonotusajoissa.

Työministeri Tarja Cronbergille tänään selvityksensä jättänyt selvitysmies Kirsti Rissanen esittääkin, että velkaneuvonta siirretään oikeusaputoimistoihin ja siihen lisätään resursseja. Selvitysmiehen mukaan uudistus parantaisi kansalaisten tasa-arvoa velkaneuvontapalvelujen suhteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.